Enge beestjes

98 procent van alle diersoorten op aarde heeft een probleem. Het imago van deze diersoorten is zo beroerd dat veel mensen een hekel aan ze hebben. Daarnaast weten we niet veel over deze diersoorten, waardoor de wetgever moeite heeft om met duidelijke regels te komen.

Enge+beestjes
© Peter Nefkens

Ik heb het dan over ongewervelden. Over spinnen, insecten, kwallen, krabben, wormen, weekdieren. Kortom, alle dieren zonder ruggengraat. Veel mensen gruwen van deze dieren. Het zit in ons om snel angstig te zijn voor dingen die totaal niet op ons lijken.

Ondanks dat sommige insecten flink vervelend kunnen zijn, denk aan stekende wespen, zijn ze vooral ook nuttig. Zo zijn insecten nodig voor de bestuiving van de meeste voedselgewassen. Maar belangrijker nog, insecten vervullen een grote rol in de recycling van voedingsstoffen die anders in dode bomen, dode beesten of in mest blijven hangen. Voedingsstoffen die nodig zijn voor nieuwe zaadjes, nieuwe bomen en nieuw leven. Zonder insecten zou de aarde verstikken onder een dikke laag dood materiaal en menselijk afval.

Juridisch vinden we dieren eigenlijk maar lastig. Een dier kun je kopen en verkopen, net als een auto. Toch is een dier niet helemaal gelijk aan spullen. In de wet staat dat we bijvoorbeeld goed voor dieren moeten zorgen. Maar de vraag is of ongewervelden daar ook onder vallen. Ongewervelden zijn van veel rechten uitgesloten.

Juridisch vinden we dieren eigenlijk maar lastig

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Van insecten en andere ongewervelden wordt vaak gedacht dat ze geen pijn voelen. Wetenschappelijk gezien ligt het nog niet zo duidelijk. Kreeften lijken bijvoorbeeld wel degelijk pijn te voelen, wanneer ze levend worden gekookt.

Deze onduidelijkheid is mogelijk vervelend voor insecten, maar ook voor ondernemers die iets met insecten van plan zijn. Vorige week verscheen er in dit blad een artikel over insectenkweek. De regels behoren tot een van de grootste uitdagingen voor ondernemers die insecten kweken.

Er wordt gehoopt op soepelere regels voor de toelating van producten met insecten als bestanddeel. Dat lost de onduidelijkheid over wat de wetgever van insectenhouders verwacht, waarschijnlijk niet op. Zo zagen we bijvoorbeeld dat in de wet staat dat we goed voor dieren moeten zorgen. Maar hoe zorg je goed voor insecten? Wie het weet, mag het zeggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer