Mace mag mest verwerken in Oss

Mineralenafzetcoöperatie Elsendorp, kortweg Mace, mag op industrieterrein Elzenburg in Oss mest gaan verwerken. De Raad van State heeft in een eindoordeel definitief het licht op groen gezet. Hiermee komt een einde aan jarenlang juridisch getouwtrek tussen de provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss.

Mace+mag+mest+verwerken+in+Oss
© ZLTO

De gemeente Oss gooide in 2018 de deur op slot door een verbod voor grote mestverwerkingsinstallaties in het bestemmingsplan op te nemen. Daarmee wilde de gemeente het plan van de provincie Noord-Brabant dwarsbomen om in Oss voet aan de grond te krijgen voor Mace. Maar de provincie overrulede de gemeente met een zogeheten 'reactie aanwijzing', waardoor het verbod verviel.

Volgens de Raad van State is de Osse blokkade in strijd met het provinciale mestbeleid waarin is opgenomen dat grote mestverwerkers zich alleen nog mogen vestigen op grote bedrijventerreinen. Het Brabantse mestbeleid komt door de blokkade in de knel, aldus de rechter.


Voorkeurslocaties

Bovendien stelde de Osse gemeenteraad het Plan Elzenburg in september 2018 vast. Destijds was het nieuwe mestbeleid van de provincie al kracht, met daarin de bedrijven- en industrieterreinen als voorkeurslocaties voor grootschalige mestverwerking.

Mace probeert al twaalf jaar voet aan de grond te krijgen voor grootschalige mestverwerking in Brabant. Na mislukte pogingen in onder meer Landhorst, richt de coöperatie onder leiding van Frans Meulenmeesters sinds een paar jaar haar pijlen op Oss, op voorspraak van de provincie Noord-Brabant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  10 %
 • Zondag
  32° / 18°
  0 %
 • Maandag
  28° / 20°
  70 %
Meer weer