Ongewone en innovatieve kettingschijveneg van Fliegl

De innovatieve kettingschijveneg van Fliegl is een bijzondere machine die op een doeltreffende manier komaf maakt met de oogstresten die vaak achterblijven op de akkers.

Ongewone+en+innovatieve+kettingschijveneg+van+Fliegl
© Fliegl

De kettingschijveneg van Fliegl heeft een ongewone manier van grondbewerking met de nodige voordelen. Eén machine kan verschillend werk leveren. Of het nu gaat om stoppelbewerking, onkruidbestrijding, zaaibedbereiding, het inwerken van tussenvruchten/biomassa of de bestrijding van de Europese maisboorder, de kettingschijveneg kan het allemaal.

De eg bestaat uit een kruisvormig frame waarop aan vier open zijden geharde, scherpe stalen schijfkettingen zijn gemonteerd. Holle, vervangbare schijven worden met ogen aan elkaar vastgemaakt en vormen een flexibele eenheid die dankzij extra toevoegbare segmenten een gewicht tussen 80 à 120 kilo per meter kunnen dragen.


Beweegbaarheid

Deze bijzonder zware kettingen passen zich dankzij hun eigen gewicht en hun beweegbaarheid goed aan de bodemstructuur aan en verpulveren oogstresten agressiever dan klassieke schijveneggen. Het gaat het hier om een intensievere bodembewerking, waarbij de plantaardige resten beter worden verkleind, wat de biologische afbreekprocessen bevordert.

Met een capaciteit van circa 9 hectare per uur en een laag verbruik van ongeveer 3,5 liter diesel per hectare zorgt de kettingschijveneg van Fliegl voor egaliseren, een hogere bodemvochtigheid en een uniforme onkruidbestrijding. Door het verhakselen en vermengen van organisch materiaal bevordert de machine het rottingsproces.


Lagere bedrijfskosten

Het resultaat is dat de bedrijfskosten aanzienlijk lager zullen. De kettingschijveneg heeft tot gevolg dat er minder herbiciden tegen onkruid nodig zijn en dat er minder sprake zal zijn van resistenties. In korrelmais presteert de kettingschijveneg zelfs even goed als een klepelmaaier, maar de eg bewerkt wel een veel groter oppervlak in één keer en heeft een lager verbruik.

Een groot pluspunt van de kettingschijveneg is de bewerking van de plantaardige resten zoals wortels en halmen, met andere woorden het habitat in de winter van schadelijke insecten. In vergelijking met klepel- en cirkelmaaiers scoort de kettingschijveneg goed in combinatie met lagere operationele kosten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer