Nedato+betaalt+bijna+12+euro+in+pool+zonder+voorverkoop
Nieuws
© Rein Geleijnse

Nedato betaalt bijna 12 euro in pool zonder voorverkoop

Voor aardappelen voor de verwerkende industrie betaalt aardappelcoöperatie Nedato in de pool zonder voorverkoop gemiddeld bijna 12 euro per 100 kilo. De gemiddeld gerealiseerde poolprijs voor tafelaardappelen is 18,25 euro per 100 kilo.

Nedato spreekt van een bijzonder afzetseizoen voor aardappelen vanwege de uitbraak van corona eind februari. De wereldwijde pandemie verstoorde de afzet van aardappelen voor de verwerkende industrie. Maar in de retail steeg de afzet van tafelaardappelen en ook de prijzen van wasbare aardappelen bleven redelijk op niveau, schrijft Nedato over de poolprijzen voor afzetseizoen 2019-2020.

De afrekening van de aardappelpools van Nedato vindt later plaats dan gepland. Dit heeft volgens de coöperatie alles te maken met de onduidelijkheid over de overheidssteun. Vanwege corona heeft Nedato geen fysieke toelichting kunnen geven op de poolresultaten. De telers zijn vorige week bijgepraat via een webinar.


Meerprijs PlanetProof

De relatief gunstige marktsituatie resulteerde voor tafelaardappelen in een gemiddelde poolprijs van 18,25 euro per 100 kilo. Nedato berekent de gemiddelde bruto financiële opbrengst op 9.400 euro per hectare. Voor PlanetProof komt hier een premie bij van 1.000 euro per hectare bij. Telers met een PlanetProof-certificaat ontvangen volgens Nedato rechtstreeks uit de markt een meerprijs van 3 cent per kilo.

Voor de verwerkende industrie hanteert Nedato het Nedato Flex Systeem waarbij telers kunnen kiezen voor vijf verschillende prijsvormingssystemen. Dit betreft vaste prijzen, dagprijzen, klikcontracten, top- en bodempool en een pool zonder voorverkoop. Nedato meldt dat veel telers kiezen voor een combinatie om de risico's goed te spreiden.

In de pool zonder voorverkoop bracht Agria op levering in week 13 gemiddeld 12,44 euro per 100 kilo op. Voor Global GAP ontvangen Agria-telers een premie van 0,25 euro. Voor rassen in de Innovator-groep is ook gemiddeld over alle kwaliteiten 12,44 euro betaald. Voor rassen in de Fontane-groep komt de gemiddelde poolprijs op 11,69 euro per 100 kilo.


Compensatie van de overheid

In de toelichting bij de poolprijzen legt Nedato uit dat de pool zonder voorverkoop loopt over een volledig seizoen. Voor de deelnemers maakt het niet uit of er voor of na de uitbraak van corona is geleverd. De fictieve compensatie van de overheid is meegerekend in de poolopbrengst en vervolgens gekort op de telers die individueel steun hebben ontvangen.

Nedato onderschrijft nogmaals de eerder aangekondigde groeiambitie. Zowel in verpakte aardappelen als aardappelen voor de verwerkende industrie wil de aardappelcoöperatie haar positie in de markt de komende jaren verder verbeteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer