Nedato tafelaardappelpool komt uit op 12,03 euro

De gemiddelde gerealiseerde prijzen van Nedato in de tafelaardappelpool komen uit op 12,03 euro per 100 kilo. Goede kwaliteit komt boven de 14 euro uit.

Nedato+tafelaardappelpool+komt+uit+op+12%2C03+euro
© Rein Geleijnse Fotografie

Bij de presentatie van de poolprijzen op het terrein van PPO Westmaas waren gisteren zo'n 250 Nedato-telers aanwezig. Na de bijeenkomst werden de individuele afrekeningen beschikbaar gesteld. Duidelijk werd dat de variatie in prijzen groot is. Elk jaar opnieuw is het verschil tussen de beste en minste resultaten meer dan 100 procent.

Een bovengemiddelde opbrengst van de aardappelen moest een weg vinden in een markt met nauwelijks vraagmomenten. Dat is voor het grootste deel wel gelukt. Aan het einde van het verkoopseizoen zijn er nog enkele partijen zonder bestemming. De betreffende telers worden collectief ondersteund in de prijsvorming. Dit effect is in de prijzen verwerkt.

Prijsvormingssystemen

Het Nedato Flex Systeem geeft telers de mogelijkheid om een keuze te maken uit vijf verschillende prijsvormingssystemen. Vaste prijzen, dagprijzen, klikcontracten, Top & Bodempool en pool zonder voorverkoop. Veel telers kiezen voor een combinatie, om een optimale risicospreiding te bereiken.

De vaste prijzen voor de telers kwamen gemiddeld uit op 13,87 euro per 100 kilo, de dagprijzen op 4,70 euro, de klikcontracten op 5,35 euro, de Top & Bodempool op 8,48 euro en de pool zonder voorverkoop 5,50 euro. 'De pool zonder voorverkoop komt met dit resultaat toch nog 20 procent uit boven het gemiddelde van de notering van Potato.nl', meldt Nedato.

Dividend

Naast de hierboven genoemde telersprijzen in de pool, wordt na afloop van het boekjaar een dividend betaald aan de leden. In de laatste jaren is dat tussen de 100 en 167 euro per hectare geweest. Dit dividend is niet in bovenstaande prijzen verwerkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer