Veerman presenteert rapportage aan EU-ministers

Oud-landbouwminister Cees Veerman presenteert binnenkort tijdens de Europese Landbouwraad zijn rapport over de markt voor agrarische producten. De Europese Landbouw- en Visserijraad vindt plaats op 14 en 15 november in Brussel.

Veerman+presenteert+rapportage+aan+EU%2Dministers
© Peter Smit

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer. Door de toenemende handelsliberalisatie en marktoriëntatie hebben Europese boeren steeds meer te maken met marktinstabiliteit en verhoogde prijsvolatiliteit. Veerman kreeg in 2015 van landbouwcommissaris Phil Hogan de opdracht om te kijken hoe de positie van de Europese boer in de voedselketen verbeterd kan worden.

Contracten

De Agricultural Markets Taskforce, bestaande uit twaalf leden uit tien landen van de EU, onderzocht zaken als markttransparantie, financiële instrumenten, het gebruik van contracten en contractuele relaties in de keten, mededingingswetgeving, klimaatverandering en risicobeheer.

Naar verwachting doet de commissie Veerman in haar eindrapportage aanbevelingen voor toekomstig landbouwbeleid. Van Dam laat de Tweede Kamer weten geen voorstander te zijn van hernieuwde marktinterventie door de EU.

Toekomstbestendig

'Nederland staat voor een marktgeoriënteerde landbouw. Ik deel de zorg over de huidige marktsituatie, met name in de zuivel- en varkensvleessector. Ik zie het (her)invoeren van instrumenten die de vrije marktwerking verstoren, zoals verhoging van de interventieprijs, exportrestituties en exportkredieten, echter niet als oplossing. Dergelijke instrumenten zullen niet bijdragen aan een concurrerende, innovatieve en toekomstbestendige sector.'

Volgens de staatssecretaris moeten maatregelen boeren beter bestand maken tegen op prijssignalen en hun positie in de voedselketen versterken. 'Zo wil ik de positie van de boeren versterken door innovatie en ondernemerschap te bevorderen, samenwerking te stimuleren, initiatieven voor kortere ketens te ondersteunen en met producentenorganisaties de mogelijkheden van verticale integratie te verkennen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer