LTO%2FNOP%3A+%27Administratie+groeit+ons+boven+het+hoofd%27
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO/NOP: 'Administratie groeit ons boven het hoofd'

'We proberen de vleeskuikenhouderij naar een steeds hoger plan te tillen', zegt Jan Verhoijsen van de LTO/NOP-vakgroep Pluimveehouderij. 'Maar administratieve verplichtingen dreigen ons boven het hoofd te groeien. Daardoor is er minder tijd voor de dieren.'

Verhoijsen reageert daarmee op de NVWA-inspecties in de pluimveehouderij over 2019. In een aselecte steekproef werden 91 van de 734 vleeskuikenbedrijven in Nederland gecontroleerd. Bij 38 bedrijven (42 procent) werden fysieke of administratieve overtredingen geconstateerd.

'Laten we vooropstellen dat ik niet blij ben met de cijfers. Zeker niet wanneer het welzijn van de dieren in het geding komt. Maar het gaat voor een groot deel om administratieve overtredingen. De administratieve rompslomp wordt veel te hoog en voegt niet altijd iets toe. De vleeskuikenhouder zit steeds vaker achter zijn computer en is daardoor minder in de stal om op de dieren te letten.'


De NVWA signaleert in het rapport ook te veel voetzoollaesies onder vleeskuikens. Verhoijsen spreekt van een spagaat waarin vleeskuikenhouders zich bevinden. 'We willen zo min mogelijk antibiotica gebruiken en grijpen minder snel in bij verteringsproblemen, waardoor de strooiselkwaliteit verslechtert. Dit kan weer leiden tot voetzoollaesies.'

Verhoijsen wijst erop dat extra welzijnseisen vaak niet worden vergoed. Hij stelt ook de retail en verwerkers verantwoordelijk voor het dierenwelzijn in de sector.

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
Meer weer