Boot+%26amp%3B+Dart+Boomkwekerijen+heeft+economisch+tij+mee
Reportage
© Pim Mul

Boot & Dart Boomkwekerijen heeft economisch tij mee

Boot & Dart Boomkwekerijen in Boskoop heeft een nieuwe directeur en nieuw kantoor. Het bedrijf levert 'zorgeloos groen' in de vorm van bomen, heesters en vaste planten aan de institutionele markt. Dat loopt goed ondanks corona.

Bij Boot & Dart Boomkwekerijen in Boskoop heeft Albert de Vries op 1 september als directeur het stokje overgenomen van zijn vader Jan. Die blijft als aandeelhouder en adviseur nog wel betrokken bij het bedrijf. Dat is in 2016 ontstaan uit een samenbundeling van Boot & Co Boomkwekerijen en Darthuizer.

In augustus heeft het bedrijf een nieuw, gasloos kantoor betrokken aan de rondweg in Boskoop. 'Het oude kantoor was te klein en vrachtwagens moesten over een klein bruggetje naar ons toe komen', legt Albert de Vries uit. 'Nu hebben de 35 medewerkers op kantoor een fatsoenlijke werkplek en hebben we nog 100 vierkante meter ruimte over om uit te kunnen breiden naar 45 medewerkers. En we zijn veel beter bereikbaar voor vrachtverkeer.'


Overheden kiezen voor groen

De kwekerij levert vooral aan de institutionele markt en groeit dankzij het economische tij waarin overheden groen in de steden steeds belangrijker vinden. Jan de Vries: 'Groen is goed voor de biodiversiteit, het menselijk welbevinden en het leefbaar houden van het klimaat. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Daarom hebben wij 'zorgeloos groen'-concepten ontwikkeld en bieden we kant-en-klare oplossingen voor een aantrekkelijk straatbeeld.'

De werkzaamheden in de groenvoorziening bij gemeenten zijn gewoon doorgegaan

Albert de Vries, Boot & Dart Boomkwekerijen in Boskoop

De aangeplante gewassen zijn van A-kwaliteit zijn en hun groen bespaart gemeenten geld, omdat het onderhoud voor de eerste vijf jaar is inbegrepen.


Klantenportal

Het bedrijf heeft een portal in de vorm van een webshop waarop klanten informatie kunnen vinden over het hele assortiment, van vaste planten tot dikke laanbomen, bijvoorbeeld over de ruimte die zij nodig hebben. 'We publiceren ook regelmatig over wat de toppers zijn wat betreft biodiversiteit', zegt Jan de Vries. 'We willen een zo compleet mogelijk beeld geven van de mogelijkheden van functioneel groen.'

In het verleden liep het seizoen van eind oktober tot april, maar tegenwoordig loopt de verkoop het hele jaar door, onder andere doordat het tegenwoordig standaard is om heesters in potten te verkopen, nadat ze in een containerveld zijn gekweekt.


Eigen onderzoeksafdeling

Om in te spelen op zaken als klimaatverandering, heeft Boot & Dart Boomkwekerijen een eigen onderzoeksafdeling. 'We zoeken daar naar droogteminnende planten, maar ook naar soorten die in wadi's gedijen', zegt Albert de Vries. 'Ook kijken we naar strooizoutresistente planten of naar soorten die op een vluchtheuvel passen, doordat ze geen grondwortels vormen.'

Jan de Vries: 'We verzorgen daarover ook lezingen bij gemeenten en geven praktische adviezen. We zijn continu bezig met verbetering van ons assortiment en selecteren de meest geschikte soorten in een speciale selectietuin.'


Veredeling

Als een van de weinige boom- en vasteplantenkwekerijen in Nederland doet het bedrijf ook aan veredeling. 'We kijken daarbij vooral naar functionele eigenschappen. Bijvoorbeeld of een gewas geurt, snel sluit of onkruid onderdrukt', licht Jan de Vries toe.


Rosa streetdance: het veredelen van rozen duurt jaren.
Rosa streetdance: het veredelen van rozen duurt jaren. © Pim Mul

'Daarnaast zoeken we naar gezonde en sterke planten', voegt Albert de Vries toe. 'Als je bijvoorbeeld rozen veredelt, begin je met honderdduizend varianten, waarvan je hoopt dat je na tien jaar één nieuwe soort op de markt kunt brengen.' Volgens vader en zoon gaat het bij veredeling vooral om de kunst van het weggooien.


Duurzaamheidscertificaten

De kwekerij heeft verschillende duurzaamheidscertificaten, waaronder PlanetProof, en is met 650.000 exemplaren een van de grootste Skal-gecertificeerde spelers op het gebied van biologische heesters en laanbomen.

Jan de Vries: 'We zien een groei van de marktvraag. Dat sluit aan bij onze wens om kringlooplandbouw in de praktijk te brengen. Middelen zoals neonicotinoïden en glyfosaat gebruiken we niet, want onze grond is ons heilig.'


Bodemleven stimuleren

Albert de Vries: 'We doen ons best om het bodemleven te stimuleren en de organische stoffen in balans te krijgen. Op die manier verbetert de conditie van de gewassen en hebben we minder gewasbeschermingsmiddelen nodig.' Boot & Dart Boomkwekerijen werkt met kweekpotten van organisch materiaal, die in de grond verteren, gebruikt juten koffiezakken om bomen mee te beschermen en hergebruikt zoveel mogelijk materialen, zoals trays.

De eerste twee weken van de coronacrisis was het voor de kwekerij spannend hoe het met de afzet zou lopen. 'In de praktijk bleek dat de uitvoering van groenvoorzieningswerkzaamheden bij gemeenten gewoon doorging', zegt Albert de Vries. 'Maar we maken ons nu wel zorgen over het toenemende aantal besmettingen.' Ondanks dat verwacht het tweetal dat de kwekerij in de toekomst verder zal groeien, omdat groen hoog op de politieke agenda blijft staan.


Gewas als Aster ageratoides gedijt goed in Boskoop.
Gewas als Aster ageratoides gedijt goed in Boskoop. © Pim Mul


Kwekerij levert in totaal 25.000 soorten

Boot & Dart Boomkwekerijen heeft 150 hectare grond in Zundert en omgeving, waar de zandgrond geschikt is voor het planten voor bos- en haagplantsoenen en voor laanbomen. In Boskoop heeft de kwekerij 4 tot 5 hectare veengrond voor sierheesters, bodembedekkende rozen, coniferen en solitaire planten. Het bedrijf werkt met een groot aantal toeleveranciers, waaronder een joint venture in Polen. De kwekerij heeft een basisassortiment van 3.000 soorten, maar kan in totaal 25.000 soorten leveren. 60 procent van de leveringen is bestemd voor de Nederlandse markt, de rest gaat naar andere Europese landen. Over omzet en verkochte aantallen doen de Albert en Jan de Vries geen uitspraken. Het bedrijf heeft 85 vaste medewerkers, aangevuld met loonwerkers en zzp'ers. De directie bestaat uit drie man, ondersteund door een managementteam van zeven mensen van de afdelingen verkoop, inkoop, logistiek & orderverwerking, research & development, personeelszaken en commercie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer