Delphy test met succes LDS-schema in peen

Het meerdere malen toepassen van een mix met gangbare herbiciden in een lage dosering levert in peen een goed bestrijdingsresultaat en geen extra wegval van planten op. Dit blijkt uit een demoproef die Delphy heeft uitgevoerd in het kader van de landelijke Peendag.

Delphy+test+met+succes+LDS%2Dschema+in+peen
© Haijo Dodde

Vanwege het wegvallen van herbiciden wordt het voor peentelers lastiger om probleemonkruiden, zoals zwarte nachtschade, effectief te bestrijden. Om te beoordelen wat er mogelijk is met het bestaande middelenpakket, heeft advies- en onderzoeksorganisatie Delphy dit jaar een demoproef aangelegd op een proefperceel in de buurt van Rutten in de Noordoostpolder.

Op de betreffende locatie werd woensdag de landelijke Peendag gehouden op initiatief van Delphy en vakblad v/d Grond.


Drie bespuitingen

Jan Salomons van Delphy gaf een toelichting bij de onkruiddemo. Daarin is een standaard onkruidschema met in drie bespuitingen in totaal één keer Challenge, twee keer Sencor en drie keer Boxer vergeleken met een LDS-schema op basis van dezelfde middelen en een object waarbij alleen de standaard voorbespuiting met bodemherbiciden direct na inzaai is uitgevoerd.

Het voordeel van het LDS-schema ten opzichte van standaard is dat peentelers eerder kunnen starten met hun onkruidbestrijding

Jan Salomons, gewasbeschermingsspecialist Delphy

Het LDS-schema bestond uit een mix van Challenge, Sencor en Boxer vier keer toegepast in lage doseringen. Salomons benadrukt dat voor deze toepassing een proefontheffing is aangevraagd, omdat vooral het middel Challenge in peen maar één keer per groeiseizoen mag worden toegepast.

'Het voordeel van het LDS-schema ten opzichte van standaard is dat peentelers eerder kunnen starten met hun onkruidbestrijding. In dit geval was dat vanaf het kiembladstadium, ongeveer twee weken na het zaaien', zegt Salomons. In het standaard object is de eerste bespuiting uitgevoerd in het tweebladstadium. Dat was nog weer twee weken later.


Beoordeling op fytotox

Delphy heeft de verschillende objecten vooral beoordeeld op gewasschade ofwel fytotox en de onkruidbestrijding. 'We zien hier weinig verschillen, ook omdat de onkruiddruk meevalt. Wat ons geruststelt, is dat het aantal planten per strekkende meter bij het LDS-schema niet onderdoet voor de andere objecten. Het betekent dat de vroegere start met herbiciden in een lage dosering geen extra wegval geeft van planten.'

De opbrengstbepaling van de demoproef moet nog plaatsvinden. Op het oog zijn ook hier nauwelijks verschillen zichtbaar. De toepassing van herbiciden in het kiembladstadium geeft in elk geval geen extra wortels met vertakkingen, constateert de gewasbeschermingsspecialist.


Verruiming van het etiket

Vorig jaar is in peen een vergelijkbare onkruiddemo uitgevoerd en de bevindingen komen overeen. 'Het is nu misschien een optie voor de peensector om via fabrikanten van belangrijke herbiciden ten aanzien van het aantal toepassingen een verruiming van het etiket aan te vragen. Dit om telers de keuzemogelijkheid te geven voor een LDS-schema als strategie voor hun onkruidbestrijding.'Om de dag druppelen

Het bedrijf Broere Beregening heeft voor het tweede jaar demo-objecten aangelegd met druppelirrigatie in peen. Vorig jaar is bekeken wat technisch mogelijk is, terwijl dit jaar op het demoveld voor de Peendag in Rutten gevarieerd is met het aantal druppelslangen per rij. 'We beoordelen de waterverdeling als er in elke rij tussen twee peenruggen een druppelslang ligt ten opzichte van om de rij een druppelslang', legt Arnout van Cappellen van Broere Beregening uit. Hij vertelt dat in de objecten om de dag 2 tot 3 millimeter water is gedruppeld. 'Net als in andere gewassen is het ook in peen mogelijk om op deze manier gericht water te geven. Een voordeel ten opzichte van beregening is dat het loof niet zo lang nat blijft. Dat moet het aantal schimmelinfecties beperken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer