Nederlandse koe heeft hoge voerefficiëntie

Nederlandse melkveebedrijven kennen een hoge voerefficiëntie. Dat stelt Verantwoorde Veehouderij, het platform voor innovatieve kennis voor een duurzame veehouderij.

Nederlandse+koe+heeft+hoge+voereffici%C3%ABntie
© Marije Stomps

Uit berekeningen van het International Farm Comparison Network (IFCN) blijkt dat de Nederlandse koe ongeveer 1,3 kilogram standaardmelk produceert per 1 kilogram opgenomen droge stof. Dit is vrij hoog ten opzichte van de voerefficiëntie in andere zuivellanden.

Frankrijk en Denemarken

IFCN schat op basis van de rantsoensamenstelling alleen voor typisch Franse en Deense melkveebedrijven een hogere efficiëntie in van meer dan 1,4 kilogram melk per opgenomen kilogram droge stof.

Op het Franse bedrijf is de hoge efficiëntie toe te schrijven aan een hoog aandeel maïskuil in het rantsoen. Op het typisch Deense melkveebedrijf ligt de verklaring in een hoog aandeel krachtvoer.

Ierse melkveebedrijven produceren minder dan 1 kilogram melk per kilogram opgenomen droge stof. Koeien krijgen daar vooral vers gras en graskuil en het totale rantsoen bestaat uit minder dan 15 procent krachtvoer.

Buiten Europa schat IFCN de melkproductie per kilogram opgenomen droge stof iets lager dan in Nederland. Alleen bedrijven uit de VS, met name in Californië, en in Australië hebben een met Nederland vergelijkbare voerefficiëntie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer