Wageningen+stapt+in+groot+Europees+tomatenonderzoek
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Wageningen stapt in groot Europees tomatenonderzoek

Wageningen University & Research sluit zich aan bij het nieuwe onderzoeksproject Harnesstom, waarin veredelaars, onderzoekers en telers de veerkracht en kwaliteit van tomatenrassen proberen te vergroten.

Het Europese project moet ook aantonen dat een grootschaliger inzet van genetische hulpbronnen noodzakelijk is voor de voedselveiligheid en -zekerheid. Harnesstom borduurt voort op recente resultaten uit diverse door de Europese Unie gefinancierde projecten, die een grote verzameling van genetisch materiaal van tomaten hebben opgeleverd.

De tomaat is een schoolvoorbeeld van een gewas met weinig genetische diversiteit die daardoor kwetsbaar is voor opkomende ziekten en klimaatverandering. In het nieuwe onderzoeksproject zal eerst de informatie van voorgaande projecten worden verzameld en opgeslagen in aan database.


Vervolgens kijken de onderzoekers naar de introductie van resistenties tegen opkomende ziekten, het verbeteren van de tolerantie voor klimaatverandering, het verbeteren van de kwaliteit en het vergroten van de veerkracht van traditionele Europese tomaten via veredeling.

Voor Harnesstom is een budget van ruim 8 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiermee wordt de komende vier jaar gewerkt. In het onderzoeksproject doen instellingen mee uit Bulgarije, Frankrijk, Israël, Italië, Nederland, Spanje en Taiwan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer