Een sterkere, maar geen grotere overheid

De VVD verruilt het belang van marktwerking en vrijhandel voor meer Haagse regie. De omvangrijke stikstof- en coronacrisis heeft het kabinet laten inzien dat meer centrale aansturing nodig is. Boeren hebben die dwingende hand al aan den lijve ondervonden.

Een+sterkere%2C+maar+geen+grotere+overheid
© Dirk Hol

Eerlijke handel op een gelijk speelveld, een sterke overheid en voor cruciale producten minder afhankelijk worden van landen als China, Rusland en de Verenigde Staten. Dat zijn de drie dingen die VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil verbeteren voor Nederland. Voor die doelen is meer centrale regie noodzakelijk.

De sterke overheid die daarvoor nodig is, kan op instemming rekenen van de linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer die op het terrein van landbouw, milieu en woningbouw graag meer aansturing vanuit Den Haag zouden zien.


Geen grotere overheid

Dijkhoff geeft wel een andere invulling aan een sterke overheid, want hij wil beslist geen grotere overheid. Want dat geeft alleen maar 'veel ambtenaren, veel plannen en veel gedoe'.

Een sterkere overheid maakt in de ogen van het VVD-Kamerlid regelgeving niet dominant, maar begrijpt dat er veel manieren zijn om een doel te bereiken en is vooral gericht op controle van de uitvoering.


Coöperatief overlegmodel

Een soortgelijke visie kwam van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Die brak woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een lans voor een coöperatief overlegmodel. Volgens Heerma kan dat een breedgedragen oplossing bieden voor onder meer de stikstofcrisis.

Boeren, natuurorganisaties, consumenten en overheden kunnen daarbij samen aan een oplossing voor de stikstofcrisis werken, stelt Heerma, waarbij ze gezamenlijk 'zeggenschap en verantwoording' dragen. De sterke overheid moet zorgen dat gemaakte afspraken algemeen bindend zijn. 'Om freeriders te voorkomen', aldus de CDA-voorman.


Voermaatregel

Door de stikstofcrisis ondervinden boeren steeds vaker de dwingende hand van de overheid. Landbouwminister Carola Schouten kwam met haar – ingetrokken – voermaatregel tot in de stal van de boer. Van het overlegmodel waarover Dijkhoff en Heerma deze week in de Kamer filosofeerden, was daarbij op een gegeven moment geen sprake meer.

Ook uit de plannen voor de nieuwe mestwetgeving blijkt de wens voor meer overheidsregie. Dat is een terugkeer naar het oude structuurbeleid. Van de inbreng van LTO Nederland valt daarin bar weinig terug te lezen.


Verantwoordelijkheid

Premier Mark Rutte wist weer de juiste woorden te vinden: vrijheid gaat hand in hand met verantwoordelijkheid en een groot besef voor de omgeving en dat de mens zich daarom bekommert. GroenLinks-leider Jesse Klaver knikte instemmend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer