Nog geen witte rook over Meijegraslanden

Een gesprek tussen gebiedspartijen en het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft nog niet geleid tot witte rook in de discussie over de Meijegraslanden.

Nog+geen+witte+rook+over+Meijegraslanden
© Koen van Wijk

Vertegenwoordigers van stichting Behoud Meijegraslanden, Werkgroep Meijebelangen en Buurtcomité Stichtse Meije, LTO Noord en bestuurders spraken recent met elkaar over de natuurinrichtingsplannen in de Meijegraslanden, vlakbij Nieuwkoop.

Reden voor het gesprek zijn de zorgen die er zijn vanwege het mogelijk toevoegen van 13 hectare extra blauwgras aan het natuurgebied. Dat heeft volgens LTO Noord verstrekkende gevolgen. De agrarische bedrijven worden volgens de organisatie door het stikstofgevoelige grasland ernstig belemmerd in hun ontwikkeling.


Natuurpakketten

Bovendien worden zonder overleg natuurpakketten op graslanden rondom de rietmoerassen en het blauwgrasland gerealiseerd, stelt LTO Noord-bestuurder Jaco Kastelein, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening. Wanneer volgens plan de peilen omhooggaan, kunnen deze percelen niet meer gebruikt worden voor weidegang.

'Zware natuurpakketten en een verhoogd waterpeil met een drooglegging van slechts 10 centimeter zullen in de praktijk betekenen dat een koe niet meer kan lopen op de betreffende graslanden. Daardoor zullen ze voor agrarisch gebruik ongeschikt worden.'


Er is een stevig gesprek gevoerd over de stand van zaken, verzekert Kastelein. 'Dat heeft nog niet tot witte rook geleid, wel is op bestuurlijk niveau vertrouwen naar elkaar uitgesproken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer