Nieuwe+uitbraak+H5N8+in+Duitsland
Nieuws
© Vidiphoto

Nieuwe uitbraak H5N8 in Duitsland

De uitbraak van de hoogpathogene vogelgriep H5N8 op bedrijven in diverse Europese landen is nog niet ten einde. Op een Duits kalkoenbedrijf in Bülstringen, in de deelstaat Saksen-Anhalt, is de ziekte dinsdag bevestigd.

Alle 20.000 kalkoenen op het bedrijf zijn geruimd, meldt pluimveeorganisatie Avined. Ook is er bij een wilde eend in een dierentuin in Duitse deelstaat Saksen, in het oosten van Duitsland, een besmetting van H5N8 vastgesteld. Eerder meldde de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) een besmetting in Csólyospálos, in het zuiden van Hongarije, in het gewest Bács-Kiskun. Het gaat om een bedrijf met 15.000 eenden.

Vorige week werd bij een kalkoenbedrijf in het Noord-Duitse Dornum H5N8 vastgesteld. Het bedrijf ligt niet ver van de provincie Groningen, hemelsbreed 45 kilometer verwijderd van Eemshaven. Er is een ophokplicht ingesteld in Landkreis Emsland tot en met 31 mei.

• Lees ook: Schouten verlengt ophokplicht pluimvee

Sinds 12 februari is in Nederland een ophokplicht van kracht voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldde op 25 maart dat deze landelijke ophokplicht uit voorzorg wordt verlengd met minimaal vier weken.

Smerige kratten

Avined waarschuwt om alert te zijn. De pluimveeorganisatie ontving van een pluimveehouder foto's van een Duitse transportwagen met smerige kratten. De pluimveehouder heeft de auto geweigerd en eerst doorverwezen naar een Nederlandse plaats voor reiniging en ontsmetting (R&O). 'Let gezien het grote risico op besmetting goed op of de kratten volledig schoon zijn, als er bij u kuikens worden geladen', schrijft Avined in een bericht aan pluimveehouders.


Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer