Goed maisjaar na koude start en droogte

In verschillende delen van het land werd dit jaar goede mais geteeld. In het westen en noorden viel vaak op tijd een bui, in het zuidoosten was beregenen een must. Vooral op de zandgronden in Oost-Brabant was de situatie extremer dan andere jaren.

Goed+maisjaar+na+koude+start+en+droogte
© Fotografie Twan Wiermans

Terwijl in februari en maart van dit jaar nog veel regen viel, waren april en mei juist droge maanden. Dit belemmerde op veel plekken de ontkieming van de mais. Daarbij kende begin mei lage temperaturen met plaatselijk nachtvorst aan het eind van de tweede week. Dit gaf stress bij de maisplanten. De bladeren kleurden geel.

In mei was het in heel Nederland droog, in juni en juli viel op verschillende plaatsen wat regen. Met name in Oost-Brabant en Zuid-Limburg viel er deze twee maanden nauwelijks neerslag. In die gebieden was beregenen noodzaak, anders zou de mais verdrogen. Dit betekende dat een aantal ondernemers de mais begin september noodrijp had. En de gewasopbrengst viel tegen.


Elders in Nederland zijn ondernemers tevreden over het maisjaar, met vooral een opvallend goede opbrengst. Zeker ten opzichte van voorgaande jaren.


Snelle afrijping

De warme dagen, in combinatie met soms koude nachten in september, maakten dat de mais snel afrijpte. Wel was er sprake van droogte tijdens de kolfzetting, waardoor de kolven niet overal voldoende zijn gevuld.

Maar afgelopen week barstte het maisoogstseizoen pas echt los in een groot deel van Nederland. De mais werd ingekuild, vaak een tikkeltje droog en samen met een minder droog gewas. Je kunt spreken van een wisselende afrijping.


Maisschade door ratten

Door de zachte winters neemt het aantal ratten toe. Ze hebben het ook op de mais gemunt. Jonge planten in de buurt van sloten zijn het haasje, onder meer in Friesland en de Alblasserwaard.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer