Verloren

Het positieve punt: we weten waar we aan toe zijn. We hebben er alles aan gedaan, gestreden en uiteraard gehoopt op beter. Maar het was nee en het blijft nee. Geen uitzondering op de fosfaatwet voor onze voormalige biodynamische boerderij in Drenthe. De boete van 21.000 euro moeten we gewoon betalen.

Verloren
© Studio Kastermans

De uitspraak door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) werd ons gemaild door advocaat Rob. Onze Haagse held, een ouwe rot in zijn vak. Drie weken geleden mocht hij in de rechtszaal de boerderij verdedigen in een vijf minuten durend betoog. Helaas zonder ons erbij – corona stond dat niet toe.

Na afloop liet Rob weten goede hoop te hebben op een positief einde. 'Bij voorgaande zaken is de biodynamische manier van bedrijfsvoeren niet ingebracht als argument. Een rechter bepaalde zelfs dat bio en biodynamisch op hetzelfde neerkomen en dat dergelijke boeren blij mogen zijn te worden ontzien in de kortingsregeling van 3 procent. In mijn betoog heb ik genoemd dat er wel degelijk verschil is tussen beide. Enfin, we zullen zien wat het college ervan bakt.' Tja.

'Gelaten' is misschien het beste woord om te omschrijven hoe we het nieuws tot ons namen. Sowieso moest ik de schriftelijke uitspraak drie keer herlezen om de inhoud te begrijpen. 'In weerwil van hetgeen appellante stelt', blijft voor mij tovertaal.

'Gelaten' is misschien het beste woord om te omschrijven hoe we het nieuws tot ons namen

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Telefonisch probeerde Rob ons een en ander te verduidelijken: 'Teleurstellend is dat mijn pleidooi tegen gelijke behandeling van ongelijke gevallen zonder argument van tafel is geveegd. Ik snap het wel, want anders zouden alle uitspraken die het CBb tot dusverre over biologische bedrijven heeft gedaan, moeten worden herzien. Daar voelen de rechters natuurlijk niets voor. Do not confuse me with the facts, zouden de Britten zeggen.'

In gedachten zag ik zijn twinkeloogjes voor me. Lieve, charmante Rob. Met het einde van de rechtszaak komt hopelijk geen einde aan ons contact. Zijn buitenverblijf in Drenthe stond praktisch naast onze oude boerderij, waardoor we hem en zijn vrouw Marlies vaak zagen. Na onze verhuizing belden we regelmatig om bij te praten over de rechtszaak en onze levens. 'Hoe is het in het Mokumse?' vroeg hij dan. Misschien was het wel vanwege zijn charisma en vlijmscherpe taal dat we altijd vertrouwen hebben gehouden in een goede afloop. Rob zou het Haagse betonblok wel even omverduwen, de bunker breken.

Drie hoeraatjes voor degene die het wél lukt.

Bekijk meer over:

Lees ook

File op de dijk
File op de dijk 22-09-2020
Bakkie met de buuf
Bakkie met de buuf 15-09-2020
Wildplassers
Wildplassers 08-09-2020
Op de koffie
Op de koffie 01-09-2020
Dolksteek
Dolksteek 25-08-2020
Onbenullige buit
Onbenullige buit 18-08-2020

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer