Dolksteek
Column
© Studio Kastermans

Dolksteek

Je kunt veel zeggen over onze minister van Landbouw, maar ik vind haar dapper. Dapper om in deze tijd boerenbeleid te maken, alle (persoonlijke) kritiek aan te horen, overeind te blijven. En dan ook nog plaats te nemen bij Zomergasten, terwijl buiten op de parkeerplaats vijftien trekkers ronkten.

Kringlooplandbouw is het paradepaardje van Carola Schouten, dus een fragment van The Biggest Little Farm had ik wel verwacht. De beelden toonden ons hoe alles in de natuur met elkaar samenhangt en dat natuur en landbouw wel degelijk hand in hand kunnen gaan: eenden bestreden een slakkenplaag in de boomgaard en kippen pikten vliegenmaden uit de mest. 'Het idee dat je natuurlijke processen kunt inzetten om landbouwproblemen op te lossen is zeer waardevol', stelde Schouten. 'Zeker als je denkt aan de vraagstukken waar we voor staan.'

Mee eens. Daarom blijf ik het ook niet snappen dat we in 2017 op onze biodynamische boerderij in Drenthe vijf gezonde koeien naar de slacht moesten doen. Op een Demeterbedrijf werkt een boer met een gesloten huishouding, een natuurlijke balans. Met een stikstofnorm van 112 kilo per hectare hadden we geen bijdrage geleverd aan het mestoverschot in Nederland. Sterker: met vijf koeien minder zou onze balans verstoord zijn.

Mijn man maakte daarom bezwaar tegen het fosfaatreductieplan en in afwachting van de reactie hield hij zijn koeien aan. Stel dat hij gelijk kreeg, was de dood immers onomkeerbaar. Na maanden (!) viel er een brief op de mat: uw bezwaar is afgewezen en omdat uw kudde niet is gereduceerd, volgt een boete van 21.000 euro.

Ik snap niet dat we in 2017 op onze biodynamische boerderij in Drenthe vijf gezonde koeien naar de slacht moesten doen

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Dat doet nog steeds pijn, Carola. Het maakt je glimlach bij het woord 'kringlooplandbouw' bovendien totaal ongeloofwaardig. De Naoberhoeve komt als boerderij zeer in de buurt van Apricot Lane Farm, zoals de boerderij in The Biggest Little Farm heet. Ze zetten er lieveheersbeestjes in in de strijd tegen luizen, voeren reststromen uit de tuinbouw aan de koeien en zetten 10 procent van het land in voor biodiversiteit. Je had deze boerderij kunnen belonen, stimuleren. Maar je gaf hem een dolksteek.

Na jaren van onzekerheid dient de rechtszaak tegen de boete deze week. Want we blijven vechten. Ook wij zijn dapper.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer