Boerderijenfonds redt monumentale schuur

Het Boerderijenfonds is een stimuleringsfonds voor herbestemming, verduurzaming en restauratie van agrarisch erfgoed.

Belangrijke criteria bij het toekennen van een bijdrage uit het fonds zijn behoud van cultuurhistorische waarden van gebouw, erf en landschap. En de vraag of er door de nieuwe functies van de boerderij meerwaarde ontstaat voor de omgeving. Een mooi voorbeeld is het akkerbouwbedrijf De Onderneming in het Zuid-Hollandse Zwartewaal.

Voor akkerbouwer Nico Rodenburg was de grote monumentale schuur uit 1887 jarenlang een blok aan zijn been. 'De enorme oppervlakte werd door elke generatie die hier boerde wel gebruikt, maar in de laatste decennia niet meer optimaal. Daarbij komt dat onderhoud aan het gebouw een flinke kostenpost is natuurlijk.'


Tweede leven

Toen Rodenburg in 2015 het bedrijf overnam schreef de akkerbouwer meteen een plan om de schuur een tweede leven te geven. 'En met de financiële ondersteuning van het fonds gaat dat nu lukken. De schuur wordt nu onder meer geïsoleerd en geschikt gemaakt voor de ontvangst van groepen.'

De akkerbouwer heeft het project 'de bezoekboerderij' genoemd. Hij boert onder de rook van Rotterdam en hoopt zowel scholieren, dagjesmensen als het bedrijfsleven op zijn erf te krijgen voor educatieve bijeenkomsten, workshops en vergaderingen. 'Dat betekent veel mensen over de vloer en ik weet dat er collega's zijn die mij voor gek verklaren. Maar wij kiezen hier bewust voor en willen mensen graag kennis laten maken met het boerenleven.'


5 miljoen euro

Het Boerderijenfonds is dit jaar in het leven geroepen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte de start van het steunfonds mogelijk met een bijdrage van 5 miljoen euro voor de periode 2020-2023. Met dit bedrag hoopt het Boerderijenfonds zo'n 25 tot dertig projecten te ondersteunen.

Miranda Maring van het Boerderijenfonds is enthousiast over het project in Zwartewaal en de voortgang. 'Het plan is zo bedacht dat het boerenbedrijf straks gewoon door kan draaien, terwijl publiek in de schuur bijvoorbeeld een workshop volgt. Dat is ideaal natuurlijk.'


Doelstellingen Boerderijenfonds

Het project past volgens Maning precies binnen de doelstellingen van het Boerderijenfonds. Aanvragen bij het fonds worden door een commissie beoordeeld op basis van criteria. En die commissie is streng. 'Want we hebben maar beperkt budget voor de eerste jaren. En het aantal aanvragen is veel groter dan het aantal boerderijen die wij financieel kunnen ondersteunen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer