Gemeente overlegt over slechte staat Oldambtster boerderijen

Gemeente Oldambt gaat gesprekken met eigenaren van Oldambtster boerderijen voeren over de slechte staat van de gebouwen. Volgens de gemeente is zo'n 30 tot 40 procent van de ongeveer 350 boerderijen er slecht aan toe. 'Het is zonde als ze straks verdwijnen', vindt erfgoedwethouder Bard Boon.

Gemeente+overlegt+over+slechte+staat+Oldambtster+boerderijen
© Nieuwe Oogst

Bij Oldambtster boerderijen zijn het woonhuis en de schuur in elkaars verlengde gebouwd. Dit type boerderij heeft vaak veel problemen, weet de wethouder. 'Oldambtster boerderijen zijn meestal oudere panden en daardoor zijn ze moeilijk energiezuinig te maken. Omdat ze vaak karakteristiek of monumentaal zijn, mag je er niet zomaar dingen aan verbouwen.'

Daar komt nog bij dat ze veelal te maken hebben met schade door bodemdaling en aardbevingen, stelt Boon. 'Bovendien zijn de meeste eigenaren van dit boerderijtype al wat ouder. Dan is het lastig om een extra hypotheek te krijgen om te kunnen investeren in een verbouwing.'

Om ervoor te zorgen dat het Oldambtster boerderijtype niet uit het landschap verdwijnt, wil de gemeente graag in gesprek gaan met eigenaren. Boon: 'Wat is er volgens eigenaren nodig om ervoor te zorgen dat dit boerderijtype blijft bestaan? Waar lopen ze tegenaan? En hoe kunnen wij als gemeente helpen?' Op basis van de gesprekken met eigenaren, maar ook met kenners en adviseurs van organisaties die veel weten van karakteristieke panden, stelt de gemeente een toekomstvisie op.


Maatschappelijk vraagstuk

Volgens LTO Noord zijn vooral ook de boerderijen die hun agrarische functie in de loop der jaren hebben verloren in slechte staat. 'De vraag is of je deze enorme gebouwen allemaal moet behouden. Het ontsiert het landschap. Het eventueel opknappen en veranderen van de functie is een maatschappelijk vraagstuk', vindt LTO Noord-bestuurder Henk Smith.

Akkerbouwer Doeko van 't Westeinde uit Bad Nieuweschans ziet ook dat particulieren de boerderijen zijn gaan bewonen. 'Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw zijn bijna alle boerderijen in de buurt gekocht door particulieren. Wij zijn nog het enige agrarische bedrijf. De helft van deze boerderijen verpaupert. Dat is zonde. Mensen verkijken zich op de kosten van onderhoud.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer