Eerste+oogst+blauwe+bessen+bij+zonnepark+Vlagtwedde
Nieuws
© Huisman Media

Eerste oogst blauwe bessen bij zonnepark Vlagtwedde

Om het zicht op het 100 hectare grote zonnepark van Powerfield bij Vlagtwedde te beperken, plantte Bernard Hazenberg vorig voorjaar 24 hectare blauwe bessen. Samen met twintig Poolse uitzendkrachten en scholieren is hij deze weken druk bezig met de oogst.

Sinds een dikke maand plukt de ondernemer blauwe bessen die naar de Jumbo- en Plus-supermarkten gaan. Hij leverde vorig maand het eerste fruit af aan The Greenery. 'Ik heb voor The Greenery gekozen omdat de organisatie landelijk afzet. Ik vind het mooi dat de bessen in Nederland worden geconsumeerd.' Ook verkoopt hij de bessen iedere zaterdag in de loods bij het zonnepark. Een halve kilo kost 4 euro.

De blauwebessenteler verwacht dit jaar een opbrengst van 20.000 kilo. 'Door de late nachtvorst in mei is veel bloesem beschadigd. Ik denk dat ik hierdoor wel zo'n 30 tot 40 procent aan opbrengst kwijt ben.'


Hazenberg werd een tijd geleden benaderd of hij de grond van Powerfield wilde pachten. 'Ik werk in de bloembollenteelt bij Deuring in Nieuw-Weerdinge. Dat doe ik al bijna dertig jaar. Ik heb altijd al voor mezelf willen beginnen. De ondernemers gunnen me het ook. Ik kan me acht weken op dit bedrijf richten. Daarvoor richtte ik Blauwe Bes Westerwolde op.'


Hoge onkruiddruk

Hazenberg deed bijna twee jaar ervaring op bij de Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe, een samenwerkingsverband van blauwebessentelers. De Drentse telers bogen zich ook over het planten van de bessen bij zonnepanelen.

'Wat mij tegenvalt, is de hoge onkruiddruk. Er is riet op de ruggen van de blauwe bessen gestrooid om zoveel mogelijk vocht in de rug te bewaren en als biologisch middel tegen onkruiddruk. Maar we zitten hier op zandgrond, de onkruiddruk blijft vrij hoog. Het is een hele klus om dat netjes bij te houden. Alles is handwerk Zeventig mensen hielpen mij vorige week een dag om te plukken het onkruid te verwijderen', vertelt Hazenberg.

De ondernemer verwacht dat hij over enkele jaren een boterham kan verdienen aan de teelt van blauwe bessen. 'De planten zijn nu nog klein. Maar als ze gegroeid zijn, moet een opbrengst van 180.000 kilo zeker haalbaar zijn.'Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  70 %
Meer weer