Hagelschade+peren+tot+in+de+kist
Nieuws
© Johan Wissink

Hagelschade peren tot in de kist

Na de voorjaarsvorst, zonnebrand en een zomerstorm te hebben doorstaan, kregen diverse fruittelers deze week te maken met hevige hagelbuien. Zelfs het geplukte fruit was niet veilig voor de hagel die vooral over het midden van het land trok, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

'Hoewel het relatief gezien maar een klein deel van het fruit is dat schade oploopt als het al in de kist ligt, tekent de situatie wel hoe wrang het teeltseizoen bij sommige telers eindigde', laat de koepel weten.

Ook oogstrijp fruit aan de bomen liep een tik op. Vooral bedrijven in de Betuwe werden getroffen. In aantal vielen de meldingen mee, blijkt uit navraag bij de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering (OFH) en Vereinigte Hagel. Bij OFH kwamen enkele meldingen binnen en bij Vereinigte Hagel ging het om een tiental meldingen.


Zomerstorm

Hetzelfde beeld rijst na de zomerstorm van vorige week woensdag. Op de meeste percelen is de schade beperkt gebleven, maar sommige telers hebben toch flinke verliezen moeten incasseren.

Vooral percelen met lang hout en jonge percelen hebben het zwaar te verduren gehad, melden diverse bedrijven. Terwijl de meeste schade in het zuidwesten van het land werd verwacht, komen ook uit het midden van het land en België berichten van afgewaaide peren.

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer