Veere wil praten over winteropenstelling minicampings

Het gemeentebestuur van Veere wil nadenken over een eenmalige winteropenstelling voor minicampings. Maar het moet niet worden gezien als opmaat naar een permanente status. Dat zegt CDA-raadslid Johan Sanderse.

Veere+wil+praten+over+winteropenstelling+minicampings
© Archieffoto Ruben Oreel

De Veerse VVD-fractie diende deze week een motie in om de vurige wens van de minicampinghouders in te willigen. Deze wens leeft al langer, maar is door de coronacrisis alleen maar groter geworden.

De Veerse coalitie, bestaande uit CDA, PvdA/GroenLinks en DTV, reageerde daar bij monde van Sanderse in eerste instantie terughoudend op. Maar het CDA-raadslid zet de deur voor de komst van wintergasten nu nadrukkelijk wel op een kier.


Eenmalige vrijstelling

'Als het een eenmalige vrijstelling is, valt erover te praten. We zullen met de VVD in gesprek moeten over de inhoud van de motie en of we dat aan kunnen passen. Maar wij zien het niet als opmaat naar nieuw en permanent beleid op dit vlak.'

Minicampinghouder Adrie Boogaard uit Zoutelande en zijn collega Pieter Marinussen uit Grijpskerke deden eerder deze week een oproep aan het gemeentebestuur om met de hand over het hart te strijken.


Nood is hoog

'Het voorseizoen is door de coronacrisis al volledig weggevallen', zegt Boogaard. 'De nood om het seizoen te verlengen, is echt hoog, dus waarom zou je dit niet proberen? Niemand heeft er last van en de middenstand profiteert er juist van als er in de winter meer toeristen zijn.'

De campinghouder begrijpt dat gemeente Veere, met ongeveer 160 minicampings, niet over één nacht ijs gaat. 'We snappen goed dat er politieke moed voor nodig is om dit mogelijk te maken. Maar aan de andere kant: het is crisis, dus je kunt best een keer wat proberen.'


Pilot

Sanderse legt uit waarom het gemeentebestuur niet meteen overstag gaat. 'Omdat de VVD in haar motie spreekt over een pilot en dat impliceert dat dit bij een succesvol verloop overgaat in permanent beleid. Dat willen we niet. Daarnaast willen we met een compleet plaatje komen als we een uitzondering maken voor minicampings. Dan moeten we alle verblijfsaccommodaties daarin meenemen.'

Bij de coalitievorming in februari van dit jaar spraken de partijen wel al af dat minicampings ook tussen 15 november en 1 maart de vaste eenheden, zoals chalets of stacaravans, mogen verhuren. Minicampings mogen maximaal 20 procent van de toegestane 25 staanplaatsen daarvoor gebruiken.


Caravans en campers

De campinghouders verwelkomen ook graag caravans en campers, stelt Boogaard. 'Het kan voor sommigen een stukje van de puzzel zijn om uit de crisis te komen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer