Bij+pixellandbouw+staan+gewassen+op+schaakbord
Nieuws
© WUR

Bij pixellandbouw staan gewassen op schaakbord

Stel je bij pixellandbouw een levensgroot schaakbord voor met vlakken van 50 bij 50 centimeter. Op het ene vlak staat kool, op het andere wortel en daarnaast weer tarwe en ui.

Je kunt op deze manier per pixel oogsten wat rijp is en de rest langer laten staan. De totale opbrengst van een akker wordt hierdoor hoger dan in conventionele monocultuur, waarbij alles in één keer wordt geoogst. In het gunstigste geval zelfs 25 procent, weet Dirk van Apeldoorn, onderzoeker Gewasdiversiteit aan Wageningen University & Research.

Met pixellandbouw is in de toekomst te voorkomen dat een golvend goudgeel veld met tarwe een paar uur later helemaal weg is. Alle tarwe is geoogst, ook de 20 procent die nog niet helemaal rijp was. Met pixellandbouw is dat niet nodig. Je kunt alleen oogsten wat rijp is.


Oogstrobots

'Maar we willen zeker niet terug naar de tijd van Ot en Sien', zegt Van Apeldoorn. 'Juist door de ontwikkeling van oogstrobots specifiek voor pixellandbouw hoeft het niet veel arbeidsintensiever te zijn. Die techniek is er nog niet helemaal, maar we verzamelen met een proefakker alvast kennis voor als die er wel is.'

Pixellandbouw behoort tot de categorie 'mengteelt'. Ook strokenteelt is daar een vorm van, die al wel haalbaar is voor boeren. Daarbij staan verschillende gewassen naast elkaar in brede stroken van bijvoorbeeld 6 of zelfs 24 meter.


Hogere opbrengst

Beide vormen van mengteelt bieden, naast een hogere opbrengst, ook ecologische voordelen. Ze trekken meer insecten aan en verhogen het bodemleven ten opzichte van een veld dat vol staat met één gewas. Daarmee vergroten ze de biodiversiteit op het land. En als één pixel of strook wordt geoogst dan kunnen de insecten nog vluchten naar het naastgelegen gewas.

Van Apeldoorn hoopt dat door invoering van mengteelt de ecologie weer leidend wordt voor agricultuur. 'Het slaat een brug tussen natuur en landbouw en dat is waar we heen willen', vindt hij.

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer