Carola+Schouten+trekt+meeste+kijkers+bij+Zomergasten
Nieuws
© VPRO Zomergasten

Carola Schouten trekt meeste kijkers bij Zomergasten

Ruim een half miljoen mensen bekeken onlangs de aflevering van VPRO Zomergasten waarin landbouwminister Carola Schouten haar opwachting maakte. Daarmee boekt de bewindsvrouw het seizoensrecord van het populaire interviewprogramma.

Niet alleen buiten het studiocomplex in Hilversum waar Schouten haar opwachting maakte, was de belangstelling groot. Protesterende boeren bezetten rondom de uitzending immers een deel van het Mediapark met trekkers. Maar ook boeren en burgers thuis stemden en masse af op het diepte-interview met de minister.

Het waren er 541.000 om precies te zijn. Schouten (42) toonde zich in de vijfde aflevering van het televisieprogramma opmerkelijk openhartig en persoonlijk. De uitzending stond veelal in het teken van de universele thema's geloof, hoop, liefde en uiteraard de land- en tuinbouw. Zij het dat laatste een beetje.In de staart

Als vicepremier zit Schouten bij alle belangrijke overleggen van het kabinet. Zo was en is zij nauw betrokken bij het coronacrisisoverleg en ontpopt ze zich steeds meer tot boegbeeld voor haar partij, de ChristenUnie. Ze speelde als enige vrouw een grote rol aan de onderhandelingstafel van het huidige kabinet, waar Schouten als jongste minister deel van uitmaakt.

Sinds haar aantreden als landbouwminister is er veel gebeurd, waarbij de massale landelijke boerenprotesten tegen de stikstofmaatregelen het meest in het oog springen. Waar Zomergasten in 2019 met een record begon, namelijk 647.000 kijkers voor misdaadverslaggever John van den Heuvel, zat de kijkcijferhit dit jaar dus in de staart, met Schoutens bespiegelingen in de een-na-laatste uitzending op NPO2.


Herverkiezing

Andere afleveringen met gasten als rapper Typhoon (eerste aflevering) en schrijfster Nazmiye Oral (derde aflevering) stokten op respectievelijk 378.000 en 322.000 kijkers. Ook strafrechtadvocaat Inez Weski gooide dit jaar hoge ogen. In aflevering twee behaalde zij 535.000 kijkers. Weski stak daarmee Schouten bijna naar de kroon.

Aflevering vier was met viroloog en epidemioloog Jaap Goudsmit goed voor 377.000 kijkers. Presentatrice Janine Abbring sloot dit seizoen af met meer kijkers dan vorig jaar. Ongeveer 492.000 mensen keken naar de laatste aflevering met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer.


Sicco Mansholt

De kans dat raspolitica Schouten opnieuw deelneemt als landbouwminister aan Zomergasten, is niet groot. Haar termijn loopt in het najaar af en herverkiezing op deze post lijkt onwaarschijnlijk. Als ze het zelf al zou willen. Over Sicco Mansholt, die in de vorige eeuw acht keer de scepter over het landbouwdepartement voerde, ontglipte haar: 'Ik moet er niet aan denken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer