Fractievoorzitters+hekelen+%E2%80%98huisbezoek%E2%80%99+actievoerders
Nieuws
© Dirk Hol

Fractievoorzitters hekelen ‘huisbezoek’ actievoerders

De fractievoorzitters van coalitiepartijen D66, CDA en VVD zijn niet te spreken over de oproep in een appgroep van Farmers Defence Force. Een lid van de boerenactiegroep riep op Tweede Kamerleden van coalitiepartijen komende woensdag thuis te bezoeken, om ‘zwart op wit’ te krijgen of zij de veevoermaatregelen van minister Schouten steunen.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (foto) vindt dat Farmers Defence Force ‘weer een grens overgaat’. Hij vond het al onacceptabel dat ze bij het Mediapark stonden tijdens de opnames van het interviewprogramma Zomergasten, waar minister Schouten te gast was, ‘laat staan dat ze een intimiderend bezoekje gaan brengen bij de gezinnen van Kamerleden’.


Afstand nemen

Dijkhoff zou het goed vinden als andere boeren actief afstand nemen van de actiegroep, hoewel hij niet weet wat ‘zij dan naar hun hoofd krijgen’ als ze dat doen.

Ook Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA, vindt dat de acties van Farmers Defence Force ‘geen fraaie taferelen’ opleveren. Volgens hem zorgen deze soms ‘agressieve demonstratieopties’ ervoor dat het draagvlak voor de actiegroep afbrokkelt. Heerma wilde geen uitspraak doen over mogelijk extra beveiliging voor Kamerleden.


Intimiderend en bedreigend

Fractievoorzitter Rob Jetten (D66) noemt de oproep ‘intimiderend en bedreigend’. Als het aan hem ligt, hoeft Farmers Defence Force niet meer bij het kabinet aan tafel te schuiven voor overleg over de stikstofaanpak.

Woordvoerder van FDF Sieta van Keimpema laat weten dat de in een appgroep gedane oproep om politici van regeringspartijen thuis te bezoeken niet bekend is bij het FDF-bestuur van de actiegroep. ‘Wij zijn niet de initiatiefnemers achter dit idee en zijn hierover niet geïnformeerd. Ik heb gehoord dat in een appgroep van Gelderse boeren dit idee is geopperd, maar wij hebben hier niets mee te maken.’

Het bestuur van FDF komt maandagavond bijeen voor beraad. Van Keimpema wilde niet vooruitlopen op het standpunt van het bestuur over het idee. Schouten wil dat boeren vanaf 1 september de hoeveelheid eiwit in hun veevoer verminderen, omdat vee daardoor minder stikstof uitstoot. Sommige boeren zijn daar tegen, omdat de maatregel volgens hen slecht is voor de gezondheid van hun dieren.


Update 18-08-2020::Farmers Defence Force eist excuses van Kamerleden. De actiegroep is het niet eens met uitspraken die de Kamerleden deden na oproepen in appgroepen van FDF. Het bestuur laat weten dat die oproep niet afkomstig is van het bestuur en er ook geen plannen zijn om binnenkort Kamerleden thuis te bezoeken. ‘Het is een willekeurig appje geweest in een willekeurige appgroep’, zo meldt het bestuur.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer