Cosun%2Ddirecteur%3A+%27foodwatch%2Drapport+is+selectief+knip%2D+en+plakwerk%27
Nieuws
© DIRK HOL

Cosun-directeur: 'foodwatch-rapport is selectief knip- en plakwerk'

'Het rapport van foodwatch over Kenniscentrum Suiker en Voeding (KSV) zit vol verdachtmakingen en is het resultaat van selectief knip- en plakwerk', reageert Paul Mesters, lid van de wetenschappelijke raad van KSV en algemeen directeur van Cosun Beet Company, op de verschijning van het rapport.

In het rapport Big Sugar in Nederland dat foodwatch woensdag naar buiten bracht, beschuldigt de voedselwaakhond de Nederlandse suikerindustrie ervan via KSV in grote lijnen dezelfde strategieën te gebruiken als Big Tobacco. Dat gebeurt om de wetenschap te beïnvloeden en twijfel te zaaien over de schadelijkheid van suiker.

Volgens het rapport hebben negen Nederlandse wetenschappers sterke banden met KSV. 'Zij doen publiekelijk uitingen in lijn met de belangen van de suikerindustrie in diverse publicaties', stelt foodwatch. De organisatie beticht zes van de negen wetenschappers ervan dat zij niet transparant genoeg zijn geweest over hun betrokkenheid bij KSV.Foodwatch wil dat onderzoek en onderzoekscommunicatie bij producten die 'bewezen of mogelijk' schadelijk zijn, wordt gedaan door onafhankelijke wetenschappers en onderzoeksinstanties.


Suikersector buitenspel zetten

'Het verhaal van foodwatch heeft duidelijk tot doel om de suikersector buitenspel te zetten in de discussie over suiker', gaat Mesters in op de bevindingen van de voedselwaakhond. 'Ik daag foodwatch uit om aan te geven welke studie inhoudelijk niet juist is.'


Verder wijst hij erop dat in het rapport nuances en kritische kanttekeningen zijn weggelaten. 'Het verhaal is daardoor suggestief en tendentieus.' Volgens Mesters hebben de betrokken wetenschappers zich bijvoorbeeld niet alleen positief uitgelaten over suiker, maar dat is niet terug te vinden in het rapport.


Inhoudelijke kritiek

'Cosun Beet Company wil goede voorlichting over suiker. Er is nooit een geheim van gemaakt dat Cosun KSV financiert. Een wetenschappelijke raad is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke activiteiten en de juistheid van de communicatie', benadrukt Mesters.

De leden van deze raad krijgen geen bezoldiging, geeft hij aan. 'Onkosten en contractonderzoek worden uiteraard netjes betaald. De communicatie is conform de consensus van de Nederlandse Gezondheidsraad. Onze informatie over suiker klopt. En inhoudelijke kritiek horen we graag.'


Klik voor complete rapport op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer