Analisten verwachten traag herstel suikermarkt

De situatie op de suikermarkt verbetert heel langzaam, constateert de Europese Commissie. De hoge wereldvoorraden temperen vooralsnog het effect van de lagere suikeropbrengsten.

Analisten+verwachten+traag+herstel+suikermarkt
© Twan Wiermans

Op de grondstoffenbeurs in Londen stegen de prijzen voor witte suiker vanaf half november tot de laatste week van 2019 van 288 euro naar een niveau van ongeveer 322 euro per ton. De Europese Commissie spreekt nog steeds over een voorzichtig herstel van de suikermarkt. De verwachting is dat vanaf januari een duidelijker prijsstijging zichtbaar zal zijn, schrijft RVO in het verslag na het maandelijkse Brussels suikeroverleg.

Volgens de EC blijven de suikerprijzen in de Europese Unie relatief laag en is de variatie in de lidstaten wel vrij groot. In de regio met de zogeheten tekortlanden werd in het najaar een gemiddelde suikerprijs betaald van bijna 400 euro per ton. Terwijl in de landen met de grootste suikerproducties het prijsniveau eerder vergelijkbaar is met de prijzen op de wereldmarkt.

Prijsdrukkend effect

Vooralsnog zorgen wereldwijd de grote suikervoorraden voor een aanhoudende prijsdrukkend effect op de suikerprijzen. Grote analysebureaus gaan ervan uit dat komend seizoen de mondiale suikervoorraden met 6 tot 8 miljoen ton gaan afnemen. International Sugar Organisation (ISO) gaat er vanuit dat de theoretische eindvoorraad na het seizoen 2019-2020 uitkomt op 89 miljoen ton. Deze voorraad is genoeg voor net iets meer dan een half jaar consumptie voor de hele wereldbevolking.

Ook voor het seizoen 2020-2021 verwacht ISO opnieuw een kleine afname van de wereldvoorraad aan suiker. Suikeranalisten gaan er op voorhand vanuit dat bijna overal in de wereld de suikerproductie gelijk blijft of zal dalen. Dit met uitzondering van Rusland. Onzekere factor bij deze prognose is de mate waarin Brazilië suikerriet gaat gebruiken voor de productie van ethanol. Dit is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de brandstofprijzen het komende jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer