Thailand en India maken suikermarkt hyperactief

Tegenvallende oogsten in Thailand en India vanwege extreme weersomstandigheden zorgen volgens ABN Amro voor onzekerheden aan de aanbodkant, en daardoor voor een hyperactieve suikermarkt.

Thailand+en+India+maken+suikermarkt+hyperactief
© Pixabay

Kenmerkend voor de hyperactieve suikermarkt, zoals ABN Amro dat aanduidt, is de prijsstijging van 11 procent sinds de jaarwisseling. Vooral de weersextremen wereldwijd zorgen volgens de bank voor onrust aan de aanbodkant van de suikermarkt.

Een bron van zorgen noemt ABN Amro de desastreuze suikeroogst in Thailand. Door extreme droogte daalt de suikerproductie in dit Aziatische land met ongeveer 30 procent tot 9 of hooguit 10 miljoen ton. Thailand is met een aandeel van 7 procent in de mondiale suikerproductie weliswaar niet de grootste aanbieder op de wereldmarkt, maar is na Brazilië wel de grootste exporteur van suiker.

Lagere exportvolumes

Analisten melden dat Thaise rietplantages zwaar zijn getroffen door de droogte. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het aanbod van dit seizoen, de verwachting is dat de gevolgen van de huidige droogte ook de productie voor volgend jaar negatief beïnvloedt. De exportvolumes vanuit Thailand zijn op dit moment al aanzienlijk lager dan normaal.

Naast Thailand heeft ook India dit jaar problemen met de suikeropbrengsten vanwege droogte en hevige overstromingen. Ondanks een tegenvallend aanbod wil India volgens ABN Amro nog wel 6 miljoen ton suiker exporteren op de wereldmarkt. Dit is suiker uit de bestaande voorraden en deze export is in volume 20 procent groter dan in het seizoen 2018-2019.

Productie van ethanol

India heeft volgens ABN Amro Brazilië afgelost als grootste suikerproducent wereldwijd. In het Zuid-Amerikaanse land is de laatste jaren suikerriet op grote schaal gebruikt voor de productie van ethanol.

Maar als het economisch weer aantrekkelijk is, verwacht de bank dat Brazilië vanzelf weer meer suiker gaat produceren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer