Telers vaste planten gaan voor grijze detecteerbare pot

Telers van vaste planten willen omschakelen naar een grijze detecteerbare en recyclebare P9-pot van PCR-plastic. Dat blijkt uit een discussie tussen plantenkwekers en pottenproducenten in Lisse.

Telers+vaste+planten+gaan+voor+grijze+detecteerbare+pot
© Aad Vollebregt

Vasteplantenkwekers gebruiken nu vooral zwarte potten. Volgens de ondernemers heeft de grijze pot echter toekomst, zegt voorzitter Aad Vollebregt van de cultuurgroep Vaste Planten van LTO Nederland. 'Hoewel de zwarte potten ook al 100 procent recyclebaar zijn, zijn ze niet detecteerbaar bij het scheiden van consumentenafval omdat er carbon in zit. Als we met carbonvrije potten gaan werken, moeten we overstappen op een andere kleur pot. Onze voorkeur gaat dan uit naar grijze potten.'

Dat telers vooral werken met zwarte potten heeft er volgens Vollebregt mee te maken dat zwart materiaal goedkoper is dan bijvoorbeeld grijs materiaal en dat zwarte potten lichtdicht zijn. Bij een grijze pot is de lichtdichtheid dan ook een aandachtspunt, waarschuwt hij. 'Bij sommige gewassen kan de wortelontwikkeling tegenvallen als er licht in de pot valt.'

Overgangsjaren

Hoewel er ook blauwe carbonvrije potten zijn, kiezen de vasteplantenkwekers voor een grijze pot. 'De kleurverschillen tussen zwart en donkergrijs zijn relatief klein, waardoor er toch nog enige uniformiteit aanwezig is in de komende overgangsjaren', beargumenteert de voorzitter van de cultuurgroep Vaste Planten van LTO Nederland.

Uiteindelijk willen de telers overstappen naar een lichtgrijze pot. Lichtgrijs kunststof is nog vaker te recyclen dan donkergrijs kunststof, stelt Vollebregt. Wat de meerkosten worden voor het werken met andere potten, is volgens hem lastig te zeggen. 'Dat is afhankelijk van hoeveel telers er overstappen naar een grijze potten.'

De cultuurgroep Vaste Planten heeft de Europese organisatie van vasteplantenkwekers ingelicht over de plannen van de Nederlandse vasteplantentelers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer