Limburgse mais heeft regen nodig

De biologische mais van Guido Frijns uit het Limburgse Reijmerstok heeft water nodig. Door het droge voorjaar zijn de graszoden slecht verteerd en is er te weinig stikstof beschikbaar in de grond. Maar na een paar regenachtige dagen is de Limburgse boer weer hoopvol.

Regenwater is en blijft een noodzakelijk element voor het succesvol boeren op de hooggelegen percelen in Zuid-Limburg. Door gebrek aan waterbronnen zijn agrariërs afhankelijk van de natuur. Frijns is dat als biologische boer wel gewend.

'Omdat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, moeten we de mais in het voorjaar minstens vier keer eggen en daarnaast nog twee keer schoffelen. Maar voor de lieveheersbeestjes in de percelen wil ik toch wel wat onkruid laten staan. Die houden namelijk de luizendruk in de mais laag.'


Op deze bewolkte en natte dag in Reijmerstok meet Frijns de mais op 1.90 meter. 'Deze regen zorgt ervoor dat de vertering van de zoden doorzet, dus dat is goed. Er is nog geen pluimvorming, dus ik verwacht dat de mais nog een flink stuk doorgroeit. Kortom, dit jaar zou best nog weleens een goede opbrengst kunnen geven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer