Darmaandoening+SNE+zorgt+voor+forse+schade+in+legsector
Nieuws
© Ger Loeffen

Darmaandoening SNE zorgt voor forse schade in legsector

Individuele uitbraken van de darmaandoening SNE onder leghennen kunnen voor forse schade zorgen. Dit blijkt uit onderzoek van Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

GD deed in opdracht van de leghennensector onderzoek naar de impact van subklinische necrotiserende enteritis (SNE). Dat is een klinisch mildere, maar economisch vaak schadelijkere vorm van klassieke necrotiserende enteritis (NE). De darmaandoening wordt namelijk sinds enkele jaren gesignaleerd bij leghennen en leidt tot productieverlies vanwege slechte vertering en verminderde absorptie van nutriënten.

SNE is in de praktijk niet altijd makkelijk vast te stellen, omdat er geen duidelijke ziekteverschijnselen aanwezig zijn. Hierdoor blijven veel gevallen waarschijnlijk onontdekt en is het lastig om inzicht te krijgen in de schade die wordt veroorzaakt.


Verhoogde uitval

GD bracht op zes legbedrijven met de diagnose SNE de uitval in kaart. Daaruit bleek een verhoogde uitval van de meeste koppels in de periode rond de diagnose. Eiproductie en eigewicht bleven gemiddeld genomen wel op peil. Maar door het verhoogde sterftepercentage werden er in totaal minder eieren geproduceerd. Over een periode tot zeventig weken loopt dit op tot gemiddeld negen eieren per hen.

Verder bleek dat geïsoleerde stammen bij alle koppels in staat waren gifstoffen te produceren. Maar het waren andere gifstoffen dan verwacht. De invloed hiervan is in de praktijk niet duidelijk. Wel blijken de bevindingen af te wijken van eerdere onderzoeken.


Veel variatie tussen koppels

Uit het onderzoek bleek dat er veel variatie bestaat tussen koppels in hoe de aandoening zich uit. Dit betekent dat er mogelijk individuele uitbraken zijn met forse schade door SNE.

Het uitsluitend kijken naar gemiddeldes over alle koppels geeft hoogstwaarschijnlijk een te rooskleurig beeld. Volgens GD is SNE een complexe aandoening die vraagt om een dagelijkse ziektekundige beoordeling van een koppel leghennen, om in een vroeg stadium de diagnose te kunnen stellen en tijdig in te kunnen grijpen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer