NVWA blijft welzijn pluimvee aandachtspunt vinden

Het naleven van de regels voor dierenwelzijn bij vleeskuikens en het opvolgen van de daaraan gekoppelde administratieve verplichtingen door vleeskuikenhouders en andere pluimveehouders is een punt van zorg. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

NVWA+blijft+welzijn+pluimvee+aandachtspunt+vinden
© Twan Wiermans

De dienst baseert dat op dierenwelzijns- en diergezondheidsinspecties die in 2019 zijn uitgevoerd bij verschillende pluimveebedrijven in Nederland.

Bij een aselecte steekproef waarbij 91 van de 734 vleeskuikenbedrijven in Nederland werden gecontroleerd, werden bij 38 bedrijven (42 procent) fysieke of administratieve overtredingen geconstateerd.

Geconstateerde overtredingen waren het niet naleven van de regels voor de hoeveelheid licht in de stallen, een slechte kwaliteit van het strooisel of het houden van te veel kuikens in de stallen. Daarnaast werd volgens de NVWA informatie over de slachtgewichten en voetzoollaesies bij dieren niet goed bijgehouden.


Controles I&R

De NVWA heeft in 2019 ook 68 reguliere en 26 herinspecties uitgevoerd om te controleren of pluimveehouders zich hielden aan de regels voor de identificatie en registratie (I&R) van hun dieren. Bij de reguliere inspecties bleek 15 procent van de bezochte bedrijven zich aan alle regels te houden. Bij herinspectie was de naleving 85 procent.

De drie meest gemaakte overtredingen waren:
• Meldingen buiten de termijn van vijf werkdagen geregistreerd;
• Onjuiste staloppervlakte geregistreerd;
• Aanvoer en/of afvoer niet gemeld.

Omdat deze inspecties allemaal zijn uitgevoerd op basis van een risicoselectie, zijn de uitkomsten van deze inspecties niet representatief voor alle pluimveehouders in Nederland.


Monitoring salmonella

De NVWA heeft ook onderzoek gedaan naar de aanpak van salmonella. Het ging om 77 reguliere inspecties en 9 herinspecties. Bij de eerste inspecties leefde 51 procent van de gecontroleerde pluimveehouders de regels goed na. Bij herinspectie was de naleving 100 procent.

De drie meest gemaakte overtredingen waren:
• Monsters te laat genomen/ingezonden;
• Niet voldaan aan registratieplicht uitslag(en);
• Geen/onjuiste gegevens bij aanlevering monsters.

Ook hier ging het om controles bij risicobedrijven. De uitkomsten zijn dus niet representatief voor de hele sector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer