Blueberries%2C+it%27s+all+in+the+family
Reportage
© Laurens Eggen

Blueberries, it's all in the family

Familiebedrijven zijn in de agrarische sector eerder regel dan uitzondering. Ook Leon Schrijnwerkers bouwde het gemengd bedrijf van zijn vader uit tot een internationaal kweek- en productiebedrijf voor blauwe bessen.

Schrijnwerkers Plants in Horst aan de Maas beleefde op 15 juni het gouden jubileum. Het vijftigjarig bestaansfeest kreeg extra cachet met de officiële opening van de nieuwe blauwebessenplantenkwekerij op de locatie in het Brabantse Overloon, die mede dankzij de ervaring en expertise van agrarisch adviesbureau Arvalis tot stand is gekomen.

Hier, op deze moderne kwekerij, waarvan de bouw anderhalf jaar geleden is gestart, worden de stekjes, die van de moederplanten worden genomen die bij de Naktuinbouwvestiging in Horst staan, opgekweekt tot sterke twee- en driejarige planten. Het vermeerderen van de planten gebeurt met microcuttings op containervelden die voor een optimale beworteling tot onder in de pot uit lava bestaan, waardoor de drainage optimaal is.

Containervelden

Containervelden waarop anderhalf miljoen planten staan, geordend in potten van diverse grootte die de leeftijd van de planten verraden, bijna zover het oog reikt. Gietwagens zorgen ervoor dat ze voldoende en uniform water krijgen.

De robotisering zal ook in onze branche op termijn wel haar intrede doen

Leon Schrijnwerkers, blauwebessenteler in Horst aan de Maas

De planten zijn winterhard en overleven onze steeds mildere winters tot temperaturen tot wel min 20 graden. De stekjes worden een paar keer omgeplant en verhuizen van binnen naar buiten als ze groot genoeg zijn. De eerste bessen kunnen dan in twee à drie jaar worden geoogst.

Licentiesoorten

De planten vinden gretig aftrek bij afnemers in heel Europa, die de nieuwe licentiesoorten van Schrijnwerkers graag willen hebben. 'Sommigen willen al de eenjarige planten, anderen de twee- of driejarige planten, zodat ze ook meteen kunnen oogsten', vertelt Schrijnwerkers.

Verder runt de Limburgse ondernemer nog een bessenplantage van 75 hectare in het Duitse Weeze, speciaal voor de Duitse markt, samen met een collega. Want Duitse consumenten eten het liefst bessen die regionaal zijn gekweekt.

Pakstation

Daarnaast heeft Schrijnwerkers samen met twee aandeelhouders nog een pakstation voor de bessen op het veilingterrein in Venlo. Zo ontwikkelde het familiebedrijf zich in enkele decennia tot een van de grootste in zijn soort in Europa.

Sinds de ondernemer in 1982 besloot om met de varkens en in 1992 met de appelteelt te stoppen en het bedrijf geheel af te stemmen op de kweek en productie van blauwe bessen, is het areaal blauwe bessen gestaag gegroeid tot 90 hectare.

Big business

De kwekerij verkoopt licentierassen van de Michigan State University en van Global Plant Genetics, met de nieuwste soorten Megas Blue en Titanium. Want rassen die betere eigenschappen hebben en lekkerder smaken, zijn big business en daarom is voortdurende veredeling nodig. Het klimaat verandert en de bessen gedijen ook in ons klimaat steeds beter door de wijzigende weersomstandigheden.

Planten vermeerderen gebeurt op containervelden.
Planten vermeerderen gebeurt op containervelden. © Laurens Eggen

'Door de samenwerking met rassenveredelaars kunnen wij ons assortiment aanvullen met bessenrassen die een betere smaak en opbrengst hebben en die beter passen in het veranderende klimaat', vertelt de teler.

'We werken daarom ook samen met het Schotse James Hutton Institute, dat kennis, expertise en genetica bundelt en nieuwe rassen ontwikkelt met goede eigenschappen, zoals de stevigheid van de bessen, houdbaarheid, kleur, productie, smaak en winterhardheid', licht de ondernemer toe.

Oogsttijd

De zelfgeteelde blauwe bessen oogst Schrijnwerkers al naar gelang de soort vroeger of later in de zomer. De 1.000 ton seizoensgebonden eigen bessen per jaar, geoogst van juni tot oktober, verkoopt en verpakt hij samen met enkele andere aandeelhouders van het pakstation Berry Packing Services in Venlo.

'We verkopen en verpakken ook van andere telers in de wijde omgeving, want we zitten hier wel in het grootste bessengebied van Europa. Buiten ons seizoen verpakken wij ook nog 5.000 ton voor supermarktketens.'

Geoefende vingers

Voor de beste kwaliteit bessen, die vooral super- en versmarkten verlangen, zijn ervaren seizoenswerkers nodig met geoefende vingers. 'De meeste bessen oogsten we handmatig. De meest ervaren plukkers oogsten 6 tot 8 kilo per uur.'

Het vinden van plukkers wordt elk jaar moeilijker. 'Daarom ontwikkelen we samen met andere telers in het innovatiecluster Innoveins een plukrobot die ook kwaliteit kan plukken. Ook de robotisering zal in onze branche op termijn wel haar intrede doen', verwacht Schrijnwerkers.

De nieuwe kwekerij in Overloon.
De nieuwe kwekerij in Overloon. © Laurens Eggen

Blauwe bessen booming als superfood
In een maatschappij waarin een vitaal en gezond leven en superfood steeds belangrijker worden gevonden, wordt ook aan de consumptie van blauwe bessen een steeds grotere waarde toegekend. Waar ander zomerfruit nog weleens binnen enkele dagen bederft, ook in de koelkast, blijven blauwe bessen, goed gekoeld, zeker een week goed. Bovendien zijn de bessen veelzijdig. Ze hebben geen bewerking nodig en je kunt ze zo uit het vuistje eten of in yoghurt of op gebak. Blauwe bessen laten zich ook goed verwerken tot jam, sap, siroop, wijn of saus en zijn te gebruiken in diverse warme gerechten. De blueberry komt uit het noordoosten van de Verenigde Staten en is door selectie en kruising veredeld. De bessen groeien aan struiken die menshoog worden, tot 2,5 meter. Sommige soorten zijn zelfbestuivend, maar kruisbestuiving door hommels en bijen leidt tot meer en grotere vruchten. Net als de bessen helpen ook de bladeren tegen maag- en darmstoornissen, urineweginfecties en ouderdomsdiabetes.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  20 %
 • Vrijdag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer