Ban+op+blauwe+bessen+van+eigen+bodem
Nieuws
© Jan Anninga

Ban op blauwe bessen van eigen bodem

Het Hollandse zachtfruitseizoen is losgebarsten. Maar veel supermarkten hebben nog steeds buitenlands aanbod in het schap liggen. Dit tot afgrijzen van de sector.

Nederlandse telers oogsten al enkele weken zachtfruit. Midden in het seizoen is er volop aanbod. 'Op dit moment verkopen supermarkten helaas nog steeds buitenlands zachtfruit. Wij, maar ook onze telers, zijn hier verbaasd over', zegt projectleider Erik van de Vin van Simply the Bes, een collectief van bijna vijftig Nederlandse blauwebessentelers.

Om voor de consument in één oogopslag duidelijk te maken dat ze blauwe bessen van Nederlandse afkomst eten, maken de telers die zijn aangesloten bij Simply the Bes, bij de verkoop van hun verse en verwerkte producten gebruik van een logosticker met Nederlandse vlag.

Gezamenlijk initiatief

'Dat is een mooi gezamenlijk initiatief vanuit de telers, waar andere zachtfruitsoorten ook mee aan de slag kunnen', zegt Van de Vin. Consumenten kunnen in de supermarkt zelf ook zonder sticker zien of ze te maken hebben met Nederlands zachtfruit. Op de verpakking van vers zachtfruit is het land van herkomst altijd vermeld.

Volgens het telerscollectief is het Nederlandse aanbod verser en daardoor smaakvoller, vitaminerijker en langer houdbaar. 'Ook is het eten van Hollands zachtfruit een milieubewuste keuze. Omdat de bessen weinig afstand afleggen, worden de transportkilometers beperkt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
Meer weer