Nieuwe+fijnstoftechnieken+pluimvee
Nieuws
© Jan Workamp

Nieuwe fijnstoftechnieken pluimvee

De landelijke overheid heeft vijf nieuwe fijnstofreducerende technieken voor de pluimveehouderij gepubliceerd. Met de publicatie zijn de technieken met het vastgestelde reductiepercentage opgenomen op de al bestaande landelijke lijst voor fijnstofreducerende technieken.

Drie van de technieken zijn door het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) getest in stallen bij pluimveehouders in de regio Foodvalley en staan nu dus ook op de lijst.

Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) in de Regio Foodvalley heeft fijnstofreducerende technieken getest in stallen bij pluimveehouders. Het gaat om in totaal tien technieken. Jan Workamp van dit praktijkcentrum: 'Van de eerste drie technieken zijn nu gegevens geleverd aan de Technische Adviseurs Pool.' In juni volgen nog drie technieken. Twee technieken worden sinds kort alsnog getest.' Twee technieken leiden niet tot een meetrapport. 'Op het moment dat er een idee is om fijnstof te reduceren, dan moet dit ook in de praktijk goed uitpakken. Het moet een bedrijfszeker systeem zijn en leiden tot reductie', legt Workamp uit.

De drie door PEV geteste en goedgekeurde innovaties zijn ionisatietechnieken door middel van koolstofborsteltjes, coronadraden en ionisatie-units. Deze technieken zijn, op basis van door Wageningen Livestock Research uitgevoerde metingen, opgenomen op de landelijke lijst met respectievelijk 31 procent, 52 procent en 16 procent fijnstofreductie.

Ionisatie

Bij ionisatie worden stofdeeltjes in de stallucht statisch geladen, waardoor ze gaan samenklonteren en neerslaan of zich hechten aan geaarde oppervlakten. Hierdoor is er sprake van minder uitstoot naar de omgeving en wordt het binnenklimaat verbeterd. Dat is gezonder voor de dieren in de stal en de verzorgers.

Bovendien voldoen de drie technieken aan de andere criteria, gesteld bij het begin van het project: haalbaar, betaalbaar en praktisch toepasbaar bij zowel nieuwbouw als bestaande stallen.

Koolstofborsteltjes

De techniek met de koolstofborsteltjes is toepasbaar in alle pluimveesectoren behalve bij eenden. De andere twee technieken zijn geregistreerd voor de toepassing in vleeskuikenstallen.

Bij de twee overige technieken, die elders zijn getest, gaat het om een luchtconditioneringsunit met 80 procent reductie en stoffilters met 50 procent reductie. Dit zijn end-of-pipe-oplossingen. 'Vanuit het praktijkcentrum hebben we gekeken naar technieken die in bestaande stallen toepasbaar zijn én het binnenklimaat verbeteren. Daarnaast ligt de focus op betaalbare oplossingen', legt Workamp uit.

De end-of-pipe-oplossingen filteren de uitgaande lucht. Volgens Workamp is dit een andere techniek, die duurder is en beter geschikt is om bij nieuwbouw toe te passen. Daarbij wordt het binnenklimaat niet verbeterd. Toch is Workamp niet negatief over deze technieken: 'Het is het goed om de lijst zoveel mogelijk te verbreden, zodat er de pluimveehouder een systeem kan kiezen dat bij zijn bedrijf past. Daarbij kunnen beide technieken elkaar prima aanvullen. Ik verwacht dat we voor een verdere reductie steeds meer die kant op gaan. Zo kan het dat iemand technieken combineert omdat , bijvoorbeeld vanwege de locatie, een hoge fijnstofreductie moet halen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer