Bereik de politiek van binnenuit

Demonstreren is één manier om je standpunt voor het voetlicht te krijgen, maar niet de enige, zegt René Nies. Nu het draagvlak voor het boerenprotest bij de bevolking afneemt, wijst hij op een andere wijze om de politiek te bereiken.

Bereik+de+politiek+van+binnenuit
© Dirk Hol

Ook ik vind het bijzonder en ongewenst dat een minister het rantsoen voor mijn koeien invult. Vooral het willekeurige onderscheid naar grondsoort verbaast mij. Deze maatregel is, denk ik, een opmaat voor meer bemoeizucht.

Hoe ga je om met deze opgedrongen werkelijkheid? Moet je altijd demonstreren?

Kunt u zich de onderwijsdemonstraties nog herinneren? De eerste keer had ik sympathie, de tweede keer al wat minder en bij de vierde keer dacht ik: het is wel mooi geweest, het punt is gemaakt, laat onze kinderen naar school gaan. Je kunt de hypotheek betalen, de auto laten rijden, nu eerst aan het werk. Volgens mij denken de meeste burgers ook zo over ons, vooral als ze die grote en dure trekkers zien.

Nora is volgens Derks het symbool van alles wat er mis is

René Nies, melkveehouder in Lippenhuizen

Nora de superkoe

Enkele weken geleden had Pieter Derks, druktemaker van beroep, een column op de radio (De Nieuws BV op NPO Radio 1) over Nora de superkoe. Een productie van 200 ton en een op het oog nog krijtgave koe; super!De column ging niet over hoe goed de boer voor de koe had gezorgd of over het geweldige vakmanschap en het geduld van de veehouder waardoor deze duurzame prestatie geleverd kon worden.


Oerwoud kappen

Nee, helaas, Nora is volgens Derks het symbool van alles wat er mis is. Vervolgens ging het over het oerwoud dat voor onze koeien wordt gekapt. Moet dat nou zoveel melk geven? 'Moet dat nou, eiwit importeren?' was ook de vraag die aan mij in een discussieforum van mijn politieke partij ten bate van het verkiezingsprogramma werd gesteld door een oprecht bezorgde burger.

Je kunt dan diverse argumenten gebruiken. Handel is handel, vegetariërs gebruiken ook soja. FrieslandCampina is door het Wereld Natuur Fonds aangemerkt als duurzaam bedrijf. Enzovoort.


Longen van de wereld

De vragende blik bleef. Het beeld dat in het heilige Amazonegebied bomen zouden kunnen worden gekapt ten bate van ons eiwittekort, is lastig te bestrijden. Het Amazonegebied, de longen van de wereld. Het is alsof mijn partijgenoot wilde zeggen: 'Jongen, elke sigaret is er een teveel.'

Politieke partijen zijn dermate klein geworden – tussen de 20.000 en 45.000 leden – dat collectief lid worden en meepraten en tegenspreken wel degelijk zoden aan de dijk zet. We hebben LTO toch, zult u zeggen. Belangenbehartiging via LTO betekent niet dat jezelf geen verantwoordelijkheid meer hebt. Als we verwachten dat LTO voor dat schijntje aan contributie ook nog deze verantwoordelijkheid van ons overneemt, overvragen we onze vereniging.


Lid worden

Laat ons naast demonstreren met duizenden tegelijk lid te worden van de verschillende partijen om vasthoudend en langdurig mee te doen in de diverse discussiefora. We kunnen de politiek niet overlaten aan oud-studenten bestuurskunde, politicologie of geschiedenis.

Democratie betekent letterlijk 'het volk regeert'. Het is goed om aan de basis al met andere burgers in gesprek te zijn. Massaal lid worden van een partij die regeringskansen heeft, dan kunnen we massaal de verkiezingsprogramma's bijstellen in een iets boervriendelijkere richting. Als we afwezig zijn, ontwikkelen de programma's zich van ons af.

Ik wens u allen een groeizame en eiwitrijke nazomer!


René Nies
melkveehouder in Lippenhuizen (Friesland)

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer