Cees Veerman: 'Zoek met elkaar de weg vooruit'

Voormalig landbouwminister Cees Veerman is kritisch op de huidige, onrustige situatie in de agrarische sector. Hij komt met een plan om de doorontwikkeling van de landbouw vlot te trekken met draagvlak van de boeren zelf. 'Ondernemers moet je uitdagen.'

Cees+Veerman%3A+%27Zoek+met+elkaar+de+weg+vooruit%27
© Dirk Hol

Met argusogen slaat Veerman de demonstrerende boeren gade. De zorg en onmacht die een groep boeren opdrijven, begrijpt hij, maar hij hekelt de toenemende verharding. De oud-minister uit in een gesprek met Nieuwe Oogst zijn zorg over het gepolariseerde landbouwdebat en komt ook met een oplossing.


Als voorzitter van een wetenschappelijke Europese denktank heeft Veerman gewerkt aan een plan voor de ombouw van de landbouw. 'De politiek is verstrikt geraakt in marginale oplossingen waar weinig draagvlak voor is en waarvan het effect onduidelijk is.' Hij vindt dat de politiek moet werken aan doelvoorschriften die worden gekoppeld aan prestatiepremies en strenge sancties voor overtreders.


Draagvlak

'Ondernemers moeten altijd worden uitgedaagd. Ga boeren niet vertellen vanachter een Haags bureau hoe ze hun werk moeten doen. Wil je een verandering in gang zetten, dan is draagvlak een must. Het is belangrijk dat zowel boeren als de politiek de verbinding zoeken. Boerenleiders, ga juist nu op zoek naar de weg vooruit.'

Veerman streeft naar een samenhang van deeloplossingen. Hij komt met een plan voor de ombouw van de landbouw dat hij heeft geschreven met bodemkundige Johan Bouma in opdracht van de Europese Commissie. De bodem staat hierin centraal, maar ook het verdienvermogen en ruimtegebruik.


Kansen voor boeren

'Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de Green Deal bieden veel kansen voor boeren. Brussel heeft miljoenen euro's beschikbaar voor de ombouw van de Europese landbouw. Het streven is om in 2030 75 procent van de Europese landbouwgronden weer gezond te krijgen. Het onderzoek dat daarvoor nodig is, wordt weer teruggebracht naar de praktijk en vice versa. Ik nodig alle boeren uit het te lezen en input te leveren.'

Niet alleen de politiek, maar ook de banken moeten hun houding veranderen, vindt Veerman. 'Banken zouden nieuwe boereninitiatieven die bijdragen aan de ombouw, beter moeten ondersteunen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer