Naakte haver krijgt kans in Drenthe

Jan Reinder Smeenge geeft wekelijks rondleidingen over het demoveld van projectgroep Bio-economie Drentsche Aa in Tynaarlo. Naast de diverse soorten graan, bloemmengsels en voederbieten staat er ook een strook naakte haver. Een gewas met toekomst in Drenthe.

Het veld bij Tynaarlo laat onder meer een mooie diversiteit zien aan graansoorten die worden gebruikt voor het Dubbel Drents-brood. Smeenge was een van de initiatiefnemers van dit regionale keurmerk.

'Met Dubbel Drents presenteren wij producten die in de provincie zijn geteeld en verwerkt. We zijn begonnen met brood, maar hebben tegenwoordig ook bijvoorbeeld koolzaad, bier en asperges. Het loopt als een trein! In het begin moesten we echt veel moeite doen om een bakker te overtuigen om ons brood te verkopen. Nu vind je Dubbel Drents-brood bij 35 verkooppunten.'


Ideaal voor veldbonen

Het demoveld trekt niet alleen toeristen aan, er meldden zich bij Smeenge ook regelmatig boeren die meer willen weten over de diverse gewassen. 'Ik krijg veel vragen over bijvoorbeeld de veldbonen. Dat is een ideaal gewas om te telen in het noorden van Nederland. Plus dat het een mooi bindmiddel kan zijn tussen akkerbouw en veehouderij '

Tijdens de rondleiding over het perceel vertelt de ondernemer enthousiast over de diverse stroken met kleurrijke bloemen en graansoorten. Maar bij de naakte haver maakt hij graag even extra tijd vrij om de belangstellenden kennis te laten maken met dit gewas. 'Deze haver kan gewoon rijst vervangen. Het is heerlijk en zelfs voedzamer. Dit gaan wij met Dubbel Drents absoluut promoten. Naakte haver wordt wat mij betreft ons speerpunt in 2021.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer