Noord-Hollandse boeren testen biobestrijding

Boeren in Noord-Holland Noord gebruiken in een proef minder chemische bestrijdingsmiddelen. Vanuit teeltvraagstukken willen ze de Functionele AgroBiodiversiteit verbeteren.

Aanleiding voor de proef van Projecten LTO Noord, enkele boeren en Wageningen University & Research is dat de sector de opgave heeft om in 2030 vrijwel zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen te telen.

Dat is een vrij complexe opgave, stelt een van de initiatiefnemers, Klaas Schenk, LTO Noord-bestuurder voor Noord-Holland en pootgoedteler uit Anna Paulowna. 'Wij willen zoveel mogelijk natuurlijke vijanden inzetten. Maar waar we tegenaan lopen is dat we weinig kennis hebben over de inzet van voedselakkers en welke plagen deze eventueel kunnen bestrijden.'

Averechtse werking

Als voorbeeld noemt Schenk plagen als bladluizen in aardappelen en trips in uien. 'Door de milde winters en warme zomers komen er vaak een of twee generaties van deze plagen extra. Dat geeft een hoge druk. Daarbij komt dat sommige vaste akkerrandenmengsels averechts werken op de plaagbestrijding. Ze kunnen juist zorgen voor meer uienvliegen.'

De proef is onderdeel van een landelijke pilot. Voor Noord Holland Noord is gekozen vanwege de diversiteit aan teelten, zoals akkerbouw, vollegrondsgroente en fruitteelt in het gebied, stelt André Rotteveel van Projecten LTO Noord.

Focus

De focus in de pilot moet vooral liggen op concrete ondernemersvraagstukken, vindt Rotteveel. 'Dat is een andere benadering dan dat we gewend zijn. Agrarische productie is nu eenmaal geen vrije natuur. Werken vanuit biologisch evenwicht en brede soortenrijkdom is als schieten op een mug met een kanon. Bij toeval kun je doel treffen maar zeker is dat allerminst.'

Beter is het om te denken vanuit teeltvraagstukken, vindt Rotteveel. 'Welke plaag willen we voorkomen of bestrijden in welke teelt? Welke natuurlijke mechanismen zijn daarbij inzetbaar? Welke zijn het meest inzetbaar, robuust en realiseerbaar? Wat vraagt dit van akkerranden of Functionele AgroBiodiversiteit-elementen?'

App

Schenk hoopt na de proef met een app te kunnen komen waar telers snel kunnen zien welk zaadmengsel helpt om in specifieke teelten de plagen te bestrijden of te voorkomen. Deze kennis en leerpunten willen de initiatiefnemers landelijk beschikbaar maken.

Voor het project Functionele AgroBiodiversiteit Noord-Holland Noord zoekt Projecten LTO Noord nog enkele agrarische ondernemers uit het gebied die met biologische bestrijding aan de slag willen gaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer