Actie+in+Friese+weide%2C+tientallen+boeren+bekeurd
Nieuws
© Omrop Fryslân

Actie in Friese weide, tientallen boeren bekeurd

Vierhonderd boeren creëerden maandagavond met hun trekkers op een perceel grasland bij Scharnegoutum de tekst Fryslân en een pompeblêd. Het lichtspektakel was georganiseerd door Team Agro NL en Agractie. Na afloop deelde de politie 34 bekeuringen uit.

Met de actie vragen de boeren aandacht voor het van tafel krijgen van de voermaatregel, stelt medeorganisator Dieuwke Bakker van Team Agro NL.

'Dat willen we doen zonder de burgers lastig te vallen', zegt Bakker. 'De saamhorigheid was groot gisteravond. We zien het als reclame voor de sector. We laten zien dat we als sector heel sterk zijn en veel kunnen. Het was heel ontroerend toen alle lichten van de trekkers aangingen. Een kippenvelmoment.'


Fryslân Boppe

Aanvankelijk wilden de boeren Fryslân Boppe creëren, maar de trekkers stonden te strak geparkeerd. 'Daarvoor hadden we wat meer ruimte moeten hebben. Maar hiermee zijn we ook dik tevreden.'

Na de actie bekeurde de politie 34 boeren, de meesten kregen een bekeuring omdat ze op een provinciale weg reden. 'De bijeenkomst is rustig verlopen en het contact met de organisatie was goed. Enkele deelnemers aan de bijeenkomst hebben zich, ondanks waarschuwingen door de politie en organisatie, na de bijeenkomst niet aan de verkeersregels gehouden', meldt politie Fryslân op Twitter.Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  15 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer