Vijf+vragen+over+verticale+boerderij+Aerofarms+in+Abu+Dhabi
5 vragen
© Aerofarms

Vijf vragen over verticale boerderij Aerofarms in Abu Dhabi

Aerofarms in de Amerikaanse staat New Jersey heeft dit voorjaar in Abu Dhabi 's werelds grootste verticale boerderij in zijn soort gebouwd. Het gaat om een oppervlakte van 8.200 vierkante meter en een investering van 100 miljoen dollar.


Wat is Aerofarms voor soort bedrijf?

Aerofarms loopt sinds 2004 voorop met verticale landbouw. Het bedrijf teelt vooral bladgroente met verticale teelttechniek. Aerofarms heeft meer dan achthonderd soorten gewassen gekweekt die met de verticale techniek zijn te telen. Naast verticale land- en tuinbouw is het bedrijf bezig met plantwetenschap, automatisering, versnellen van teeltcycli en het commercialiseren van producten. Het bedrijf kijkt ook naar farmaceutische en cosmetische producten.


Welke technieken past het bedrijf toe?

Het gaat bij verticale landbouw om een volledig gecontroleerde teelt. Het bedrijf gebruikt ledlampen om voor elk gewas een specifiek lichtrecept te kunnen maken. De temperatuur en de voedingsstoffen worden geoptimaliseerd, terwijl er geen gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. De wortels worden beneveld met water, voedingsstoffen en zuurstof. Aerofarms gebruikt een herbruikbaar substraat dat is gemaakt van gerecyclede plastic waterflessen.


Waarom zijn dit soort bedrijven nodig?

Aerofarms maakt het mogelijk om wereldwijd milieuvriendelijke boerderijen te bouwen en om lokaal op grote schaal voedsel te produceren. Zo is het mogelijk om meer voedsel te produceren op een kleinere oppervlakte, ook in grote steden. Dat is belangrijk als de wereldbevolking in 2050 uit 9 miljard inwoners bestaat.


Wat levert het op?

Aerofarms gebruikt bij verticale landbouw sensortechnologieën en datawetenschap. Met big data wordt de teelt steeds gevolgd, geanalyseerd en zo nodig aangepast. Alle macro- en micronutriënten worden gemonitord om de groei te optimaliseren. Snelle oogstcycli, voorspelbare resultaten, voedselveiligheid en minder impact op het milieu zijn het resultaat.

De opbrengst is per vierkante meter per jaar tot 390 keer zo groot als bij een traditionele teelt. Dit gesloten systeem vermindert het watergebruik met 95 procent ten opzichte van vollegrondsgroenteteelt en is 40 procent minder dan bij hydrocultuur.


Vinden consumenten de producten lekker?

De volledig gecontroleerde landbouw betekent dat Aerofarms elk aspect van de kleur, textuur, voeding en vooral de smaak van de groenten kan beheersen en perfectioneren. Het bedrijf kiest voor de meest smaakvolle variëteiten van elk groentegewas. De boerenkool is zoeter, de rucola is pittiger en de kruiden zijn helderder. Chef-koks zijn daar enthousiast over.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer