NVJ+linkt+bedreigingen+tegen+journalisten+aan+protesten
Nieuws
© Peter Smit

NVJ linkt bedreigingen tegen journalisten aan protesten

De bedreigingen tegen journalisten zijn de afgelopen tijd toegenomen en te linken aan berichtgeving over boerenprotesten en antiracismedemonstraties. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

De woordvoerder zegt dit naar aanleiding van uitspraken van hoofdredacteur Sandrina Hadderingh van Omroep Gelderland. Zij stelde donderdag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers dat journalisten zich bedreigd voelen door leden van Farmers Defence Force.

Redacteuren van die regionale omroep doen geregeld verslag van de protesten van de boerenactiegroep. Dat roept reacties op van boeren, als nieuwsberichten ze niet aanstaan. 'Ik ga het niet herhalen, maar de k- en h-woorden komen voorbij', vertelt Hadderingh.


Dialoog aangaan

Dit zorgt ervoor dat de nieuwsdienst van de omroep meer op zijn hoede is bij berichtgeving over de boeren. 'Het niveau om de dialoog aan te gaan is er niet', aldus de hoofdredacteur. 'Wat je ook doet, je doet het nooit goed. Ook niet als je een journalistieke productie maakt met hoor en wederhoor.'

Bedreigingen naar aanleiding van berichtgeving over de protesten zijn er volgens de NVJ in alle maten. 'Het varieert van bedreigen via Twitter, telefoon of mail, tot schelden of heel oneerbiedig tegen satellietwagens aan plassen', aldus de NVJ-woordvoerder.


Zorgelijk

De NVJ noemt deze ontwikkeling erg zorgelijk. 'Het neemt een omvang aan die over een tijd onbeheersbaar wordt. En we kunnen ons voorstellen dat een journalist zich zo bedreigd voelt, dat hij of zij denkt: ik laat dit bericht even liggen. Dat is gevaarlijk voor onze democratie', aldus de woordvoerder.

'Het helpt ook niet bepaald mee dat er geen correctie is vanuit de politiek naar de maatschappij. En dat sommige politici zich zelfs tegen nieuwsorganisaties keren of nieuws 'nep' noemen', besluit de NVJ-woordvoerder.

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer