Melkveehouder De Jong: 'Mais nóg een keer overzaaien heeft geen zin'

De mais van Gerrit de Jong uit Meerkerk groeit als kool. Behalve aan de randen, waar het ongedierte het na de overzaai opnieuw heeft gemunt op de maisplanten. Niet ganzen, maar ratten zijn de oorzaak. 'Nu opnieuw inzaaien heeft geen zin', stelt de Zuid-Hollandse ondernemer.


Hoe staat de mais ervoor?

'Het gewas groeit lekker, de omstandigheden zijn gunstig. Daarbij is er voldoende vocht gevallen, in totaal ruim 30 millimeter tot woensdagmiddag. En die avond viel dezelfde hoeveelheid.

De grond was erg droog, maar met de regen werken de meststoffen goed. De neerslag komt op een mooi moment

Gerrit de Jong, melkveehouder in Meerkerk

'De grond was erg droog, maar met de regen werken de meststoffen goed. De mais is donkergroen van kleur. De regen komt op een mooi moment voor een groeispurt, de dagen zijn nu lang.'


En de mais die was overgezaaid?

'Dat is wel een probleem. Het gewas kwam wederom mooi op, maar een week na opkomst waren de planten weer verdwenen.'


Wat is de oorzaak?

'Aanvankelijk dacht ik aan ganzen, maar het blijkt toch om ratten te gaan. Daarom missen er vooral planten aan de slootkanten. In de buurt was meer schade, waarop jagers bij een maisteler hebben gekeken naar een mogelijke oorzaak. Hier werden ook ratten gespot.


'Het is ook te zien aan de gegraven gaten. Ganzen breken de planten af. Kraaien trekken ze eruit, pakken de korrel en laten de plant liggen. Ratten graven de plant uit en nemen hem mee.'


En nu voor de derde keer zaaien?

'Nee, dat loont nu de moeite niet meer. Vorig jaar heb ik ook een deel half juni gezaaid na schade door ritnaalden, iets waar ik dit jaar gelukkig geen last van heb. De achterstand op de rest van de mais is bij nu zaaien te groot. Hierdoor kan de later gezaaide mais ook niet afrijpen.'


Hoe staat het met het onkruid?

'De bestrijding is goed gelukt. Vanwege de hitte is bewust even gewacht met bestrijden van met name de melde, omdat de mais bij erg warm weer mogelijk ook last heeft van het spuitmiddel. Het is dan beter om te wachten op koeler weer, bij voorkeur met een buitje naderhand, waardoor de mais de groei er weer in heeft.'


Je hebt ook een rassendemoveld. Zie je verschillen?

'De zestien rassen op dit veld staan er een beetje hetzelfde bij. Alle mais is dan ook gelijk gezaaid. Wel zie je de gevolgen van de plaatselijke structuurschade van vorig jaar. Bij de koude nachten zag je bij de start wel verschillen in beginontwikkeling, maar dat is inmiddels bijgetrokken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer