Maisgroei op stoom door regen en temperatuur

Geen bakken uit de lucht, maar een 'gezegende regen' zorgt bij deelnemers aan het Maismeetnet voor een groeispurt van bijna 4 centimeter per dag in de voorbije week.

Maisgroei+op+stoom+door+regen+en+temperatuur
© Johan Wissink

'Water en broeierig weer. Een ideale combinatie voor een goede maisgroei', stelde melkveehouder Pieter Peters uit Oirschot woensdag. 'En de vooruitzichten lijken met temperaturen en vocht gunstig.' Doordat de buien plaatselijk zijn, zitten sommige ondernemers echter te springen om regen.


Overzicht Maismeetnettelers.

Ook Guido Frijns uit het Limburgse Reijmerstok kan nog wat regen gebruiken. De voorbije twee weken viel er in totaal niet meer dan 28 millimeter water. Dinsdagavond trokken de buien ook om zijn maisvelden heen. 'In Maastricht was er veel regen en in Sittard stonden straten zelfs blank. Hier geen druppel. Dat heb je als je op een heuvel woont. Als de buien daar niet op komen, blijft het droog.' Dinsdag heeft hij het gewas nog geëgd.

Dat het ook zonder heuvels droog kan zijn, bewijst Roan van Noye in het Brabantse Escharen, ruim 100 kilometer stroomafwaarts van de Maas. 'We kregen vrijdag een bui van 11 millimeter en sindsdien niks. Alle regen is welkom, maar de buien zijn soms wel erg plaatselijk', stelde hij woensdag.


'Gezegende regen'

Elders is er juist blijdschap. Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond spreekt zelfs van een 'gezegende regen', nadat er 20 millimeter regen is gevallen. 'Het is telkens weer indrukwekkend hoe snel een gewas zich kan herstellen.' Vrijdag was hij weer met het meetlint tussen de mais. In drie dagen groeide het gewas 15 centimeter.

Ook Willy Aarts in het Friese Hallum is tevreden. 'We hebben zaterdag gespoten, de mais begint nu te groeien. De 12 millimeter van het vorige weekend is niet heel veel, maar genoeg om even op te teren.'De regen zorgde er bij hem voor dat de laatste maiskorrels alsnog kiemden en de planten boven kwamen.

Bij Corné Rommens in het Brabantse Hoeven heeft het in twee weekenden goed geregend. De mais staat inmiddels dicht en het water heeft ook de onderzaai geholpen. Die stond aanvankelijk wat dun.
Op www.maismeetnet.nl wordt wekelijks de stand van de mais bij de deelnemers aan het Maismeetnet bijgehouden. Hier staat ook veel aanvullende informatie over de maisteelt in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer