Duurzame+norm+op+voedsel+EU
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Duurzame norm op voedsel EU

De voedselindustrie werkt in een pilot van de EU aan de voorwaarden om tot een nieuw voedselvergelijkingssysteem en een bijbehorende duurzaamheidsnorm te komen.

'In zijn algemeenheid weten we waar we heen willen', stelt directeur Marian Geluk van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI). 'Dat alle partijen in de markt worden gestimuleerd om duurzaamheidsstappen te zetten, dat daar een kloppende businesscase voor is en dat de consument de goede schapkeuzes maakt.'

Maar het systeem is nog ver weg van de markt, benadrukt Geluk. 'Voedselfabrikanten en ketenpartners verkennen nu welke systematiek en criteria we gaan hanteren via de methode Product Environmental Footprint Category Rules.'


Minder klimaatbelasting

In het Klimaatakkoord is afgesproken om toe te werken naar een voedselconsumptiepatroon dat het klimaat minder belast. Ook de Europese Green Deal en boer-tot-bordstrategie beogen dit doel.

In veel voedselketens, ook in de primaire sector, wordt nu op heel diverse manieren gewerkt aan het bepalen van de klimaat- en milieu-impact van voedsel, ziet Geluk. 'Er zijn in de EU honderden logo's op de markt. Dus er is een geharmoniseerd en betrouwbaar meet- en vergelijkingsinstrumentarium nodig dat simpel is en niet duur.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer