Wie+steelt+het+water%2C+de+landbouw%3F
Ingezonden
© Georges Hoeberechts

Wie steelt het water, de landbouw?

De landbouw krijgt kritiek op het watergebruik. Maar de sector die het meest bemaalt, blijft onderbelicht, stelt Martin van der Heijden.

De landbouw steelt ons water, zeggen natuurorganisaties in de krant. Maar weten deze mensen dan ook wie nog meer water oppompen?

Als de haspels in de zomer water aan het sproeien zijn, ziet iedereen dat en iedereen heeft er dan een mening over. Maar dat door de industrie, drinkwatersector en voor infrastructuur ook water wordt weggepompt, weten de meeste mensen niet. Terwijl dat dat 24/7 en 52 weken van het jaar gebeurt.


Bronbemaling

Veel tunnels in Eindhoven zijn lek en worden door middel van bronbemaling droog gehouden. Wanneer de pompen stilvallen, lopen deze bakken als vijvers vol. Als het grondwater niet wordt weggepompt, gaan ze drijven.

Als de haspels in de zomer water aan het sproeien zijn, ziet iedereen dat en iedereen heeft er dan een mening over

Martin van der Heijden, rundveehouder in Boxtel

De tunnel ligt tot 8 à 10 meter diep. De wanden van damwandplaten zijn zelfs tot 15 meter diep. Daarmee doorbreken ze de leemlaag en trekken ze continu water weg uit de onderliggende venige ondergrond. Volgens waterschap De Dommel gaat het om 800.000 à 900.000 kubieke meter per jaar. Dat is een gigantische hoeveelheid.


Niet zichtbaar

Als je vijftig van dat soort tunnelbakken hebt, dan wordt net zoveel water opgepompt als in een gemiddeld jaar door boeren en tuinders wordt beregend. Maar omdat deze bronbemaling niet zichtbaar is, hoor je daar niemand over.

Een ander nadeel is dat het grondwaterpeil in de omgeving van deze bouwwerken zo wordt beïnvloed, dat er zelden nog kwelwater omhoogkomt. Daardoor zitten we al vroeg in het voorjaar met een te lage grondwaterstand, terwijl de planten op onze velden en in de natuurgebieden dat kwelwater juist dan zo hard nodig hebben.


Het gebied uit

Het opgepompte water wordt nu in de Groote Waterloop geloosd, die dwars door het natuurgebied De Scheeken loopt. De bedoeling is dat het water in het natuurgebied zou infiltreren in de ondergrond, maar door de lemige grond komt daar weinig van terecht. Daardoor stroomt het overgrote deel van het water ons gebied uit, via de Dommel naar de Maas en zo naar zee.

Een veel beter idee is dat het waterschap het water stroomopwaarts brengt, op de hogere zandgronden. Als het water daar infiltreert in de ondergrond, hebben de landbouw en de natuur er veel meer aan. Ik zou willen dat het waterschap daar aandacht aan schenkt.


Toename van bronbemalingen

Helaas blijft het hier niet bij. Bij Vught wordt binnenkort ook een grote tunnelbak aangelegd, die sterk verdiept komt te liggen. In Eindhoven zie je een toename van bronbemalingen sinds de industrie daar geen water meer oppompt. Al dat bronneringswater wordt meteen afgevoerd.

Daarnaast mag er weleens worden gekeken naar het beheer van natuurgronden. De landbouw probeert met stuwtjes en verhoging van het organischestofgehalte van de grond het water beter vast te houden, terwijl de natuurorganisaties zelf deze organische stof (teelaarde) afgraven. Dat is gek, want elke boer weet dat de organische stof het water veel beter vasthoudt dan het zand eronder.


Leemlaag eruit

Brabants Landschap is in Wintelre bij Eindhoven daarmee zo doorgeslagen dat ze een vijver zo goed hebben 'schoongemaakt' dat ze zelfs de complete leemlaag eruit hebben gehaald. Daardoor staat die het grootste deel van het jaar helemaal droog.

Ik vind het onbegrijpelijk dat de overheid en de natuurorganisaties vervolgens de beschuldigende vinger wijzen naar de landbouw.


Martin van der Heijden
rundveehouder in Boxtel

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer