Fries+Landbouwmuseum+vreest+voor+voortbestaan
Nieuws
© Tienke Wouda

Fries Landbouwmuseum vreest voor voortbestaan

Het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden vreest voor zijn voortbestaan nu het museum provinciale subsidie voor de komende vier jaar misloopt. Het roept Provinciale Staten van Friesland in een verklaring op om mee te werken om de toekomst veilig te stellen.

Aanleiding voor de noodkreet is dat de provincie Friesland onlangs de door het museum aangevraagde subsidie van 300.000 euro afwees. Volgens een provinciale adviescommissie lijkt het museum zich buiten het maatschappelijke debat over de landbouw te plaatsen. Hierin heeft het landbouwmuseum een verantwoordelijkheid oordeelt ze, ook om relevant te blijven. Ook zijn de presentaties volgens de commissie te eenzijdig van aard, met nadruk op machines en techniek.


Het bestuur van het Fries Landbouwmuseum moet begin november een definitief besluit over de toekomst van het museum nemen. 'Bij onvoldoende perspectief is de sluiting van het museum en het uit elkaar vallen van onze agrarische erfgoedcollectie per 31 december onvermijdelijk.'


Verhuisd

De vorige jaren kreeg het landbouwmuseum 185.000 euro. Het museum verhuisde twee jaar geleden van Earnewâld naar Leeuwarden, vlak bij Dairy Campus. Dat vergde een publieke en private investering van 1,5 miljoen euro. Het aantal bezoekers lag vorig jaar op 15.000 mensen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer