Sunny+Boy+en+Kian+naar+Fries+Landbouwmuseum
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Sunny Boy en Kian naar Fries Landbouwmuseum

De collectie 'Ons prachtig rund' van het Nationaal Veeteelt Museum in het Brabantse Beers gaat naar het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden. Deze week tekenen beide musea een intentieverklaring over de integratie.

Het Nationaal Veeteelt Museum moest begin vorig jaar zijn deuren sluiten vanwege verkoop van het pand. Het was twintig jaar gehuisvest in het oude ki-station Land van Cuijk in Beers. Een tijdelijke expositie werd tot begin dit jaar ingericht in het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld.


Door toevoeging van de collectie van het Nationaal Veeteelt Museum kan het Fries Landbouwmuseum de onderdelen fokkerij en voortplanting verder uitdiepen, laat het Fries Landbouwmuseum weten.

Veeverbetering

De collectie laat zien hoe Nederland in de tweede helft van de twintigste eeuw dankzij kunstmatige voorplantingstechnieken toonaangevend werd op het gebied van veeverbetering. Het museum heeft geprepareerde koppen van verschillende beroemde stieren zoals Kian uit de fokkerij van het roodbonte Maas-, Rijn en IJsselvee en Sunny Boy, geboren in het Friese Schalsum.

Eind dit jaar moet het Nationaal Veeteelt Museum geïntegreerd zijn in het Fries Landbouwmuseum.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
Meer weer