Bedrijfseigen Stikstofnorm helpt bij kringloopdenken

De Bedrijfseigen Stikstofnorm (BES) kan de melkveehouderij helpen om de kringlooplandbouw verder te ontwikkelen. Dat komt naar voren uit de BES-pilot van de Vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA).

Bedrijfseigen+Stikstofnorm+helpt+bij+kringloopdenken
© Johan Wissink

Twintig bedrijven die bij deze vereniging zijn aangesloten, doen mee aan de BES-pilot van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Binnen deze pilot passen ondernemers een fosfaatevenwichtsbemesting toe, waarbij kunstmest wordt vervangen door dierlijke mest. Daarbij wordt de bemesting afgestemd op het opbrengend vermogen van de grond en de kwaliteit van de bedrijfsvoering.

Gert Dinkelman uit Barchem doet ook mee aan deze pilot. Hij roemt de extra plaatsing van de dierlijke mest, omdat hierdoor wordt bespaard op de mestafvoer. Verder wordt binnen de pilot net zoveel fosfaat bemest als wordt geoogst. Positief, Dinkelman haalde de voorbije jaren met de grasoogst meer fosfaat van het land dan middels bemesting werd aangevoerd.

'Met dit BES-systeem worden je inspanningen weer beloond. Want mest afvoeren en vervolgens kunstmest terugkopen is natuurlijk allesbehalve kringlooplandbouw', aldus Dinkelman.

Bemestingsruimte

In de BES-systematiek wordt de bemestingsruimte berekend aan de hand van de resultaten uit de KringloopWijzer van de voorgaande drie jaren. Voor 2020 zijn dit de jaren 2017 tot en met 2019. Die laatste twee droge jaren in het driejarig gemiddelde zijn zeer bepalend voor de gemiddelde opbrengsten. Hierdoor zakt de dierlijke mestplaatsingsruimte.

Wanneer voor de droogte wordt gecorrigeerd door de gemiddelde gewasopbrengsten van 157 VKA-bedrijven te hanteren over 2013 tot en met 2019, stijgt de dierlijke mestplaatsingsruimte. Wanneer de sterk verbeterde fosfaatefficiëntie van de veestapels in de berekening wordt meegenomen, heeft 82 procent van de melkveehouders in de Achterhoek een BES-voordeel. Gemiddeld kan er dan 265 kilo stikstof uit dierlijke mest worden aangewend. Ter compensatie moet er wel 60 kilo stikstof uit kunstmest worden ingeleverd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer