STAF kraakt onderzoek Natuurmonumenten

Uit onderzoek van Stichting Agri Facts (STAF) blijkt dat Natuurmonumenten emissies uit verbrandingsprocessen, afkomstig van onder meer het verkeer en energieproductie, heeft aangezien voor bestrijdingsmiddelen.

STAF+kraakt+onderzoek+Natuurmonumenten
© Nieuwe Oogst

Natuurmonumenten liet onlangs onderzoek doen naar resten van bestrijdingsmiddelen in Natura 2000-gebieden in Drenthe. Daarbij werden verontrustende hoeveelheden bestrijdingsmiddelen aangetroffen. De natuurorganisatie linkt de vondst aan de landbouw.

De monsters voor het onderzoek van Natuurmonumenten werden genomen door het burgerinitiatief Meten=Weten in het Drentse Westerveld. Dit initiatief verzet zich fel tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Volgens de actiegroep ligt er een deken van gif over Drenthe, veroorzaakt door de industriële landbouw.Contact met hoofdonderzoeker

STAF heeft contact gezocht met de hoofdonderzoeker, Jelmer Buijs van Buijs Agro-Services, die het rapport heeft samengesteld voor Natuurmonumenten. Deze bevestigt de bevinding van STAF dat een aantal veel gemeten stoffen die zijn gevonden in de Drentse natuur, waarschijnlijk uit verbrandingsprocessen afkomstig zijn.

Het is volgens STAF opvallend dat de onderzoekers dit wel wisten, maar hierover niets hebben vermeld in het rapport voor Natuurmonumenten. Het bestuur van STAF heeft de natuurorganisatie verzocht deze belangrijke bevindingen te melden op haar website. Ook is verzocht voor alle aangetroffen stoffen de meest waarschijnlijke herkomst te vermelden.


Meer toezicht op onderzoek

Deze informatie ontbreekt in het rapport, meldt STAF. Volgens de stichting suggereert het rapport daarentegen dat er een mogelijke relatie ligt met landbouw. Het STAF-bestuur kaart de kwestie ook aan bij de Tweede Kamer. Het bestuur wil dat er meer toezicht komt op onderzoeken bij organisaties die voor een aanzienlijk deel door de overheid worden gefinancierd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer